Eirik Damsgaard

Magnus Tangen

— Nei, han skal ikke få noen skjennepreken når han kommer hjem, sier Kari-May Turøy, som eier Bergens for øyeblikket mest berømte katt.

— Men jeg lurer jo på hvorfor han dro av gårde uten å si ifra. Er det noe han vil fortelle meg?

Nektet å spise indrefilet

Sent mandag kveld fikk hun det bekreftet: Hennes dypt savnede katt var blindpassasjer om bord i forskningsskipet «Johan Hjort». Pus hadde listet seg om bord før avreise fra Bergen. Og etter syv døgn som klynkende blindpassasjer, fant mannskapet den søkkvåte og utmattede pusen bak en vinsj.

— Jeg hadde nesten gitt den opp. Bare én gang tidligere har den vært borte en uke. Nå savner jeg den forferdelig, sier matmor, som fortsatt må vente tre uker før katten får mønstre av skipet.

Etter en tøff start på dekk i regn og kulde, har Sebastian havnet på en cruiseferie som mange av hans firbeinte venner hjemme i gaten ville misunt ham. Ifølge meldinger fra havet vest for Irland, tok det noe tid før den skrubbsultne katten ville spise. Sebastian sa nemlig bryskt nei til både indrefilet og leverpostei.

Har ikke klort noen

Men, se - nykokt kolmule viste seg å bli en slager.

— Da vi disket opp med nykokt kolmule gikk det ned én og en halv desserttallerken med fisk, forteller Terje Torkelsen fra skipet.

Katten har nå lært seg å sette sjøben, og går støtt rundt omkring på fartøyet.

— Katten har det fint. Han er rolig og veldig snill. Til tross for omfattende bading og rensing av pels, har den verken brukt klør eller tenner, sier Torkelsen.

Han forteller at skipet har fått et lass med e-post fra kattevenner som har meninger om kosthold og velvære. Men der skal visst ingen bekymre seg. Det er nemlig blitt et problem at mannskapet sniker seg inn til katten til alle døgnets tider med godbiter. Det er nå satt opp et skilt: «Ikke mat katten».

— Jeg skjønner egentlig ikke at Sebastian fant på dette. Han er jo så sky og ganske så redd av seg, sier Turøy.

En tiger etter fisk

Hun kan bekrefte at katten er sær i matveien, og en tiger etter fisk.

— Men etter en måned på fisk, tenker jeg han setter pris på tørr kattemat igjen.

Som faglig trøst til biologer og forskere på «Johan Hjort» - som slo fast at det dreier seg om en hunnkatt - skal det nevnes at hannkatten Sebastian er kastrert, og dermed kan minne om en hunnkatt.

Terje Torkelsen på «Johan Hjort» sier det er vanlig at de blir kontaktet av media i forbindelse med tokt.

— Men dette slår alle rekorder. Som regel vil fiskeripressen holde seg orientert om resultater fra undersøkelsene vi foretar. Men nå er det altså en pusekatt fra Bergen som har hovedrollen.

TRE UKER TIL: Kari-May Turøy på Nordnes i Bergen hadde allerede laget klar etterlysningen etter «fire år gamle Sebastian fra Nordnes», som forsvant 28. mars. - Jeg skjønner ikke at han torde gå om bord, han er jo så sky, sier hun.
Foto: Fred Ivar Klemetsen