Professor Kåre Norum har terget på seg amerikanerne. I et brevet til USAs helseminister Tommy Thompson angriper han amerikanernes politikk når det gjelder søt og fetende mat. «Overvekt blant amerikanske barn har økt med femti prosent», skriver Norum i brevet.

Dessuten kritiserer han Bush-regjeringen for å la seg styre av USAs sukkerkonger. Med dette har Norum vakt internasjonal oppsikt. Aviser som The Observer, Guardian og Washington Post har slått brevet stort opp.

— Dette er moro, synest Kåre Norum.

— Det er ikke hver dag en norsk professor skriver til den amerikanske helseministeren og får slik publisitet. Verdenspressen tar opp problemene, og USA blir satt i gapestokken, sier han til BT.

Sukker på dagsorden

Norum leder Verdens Helseorganisasjon (WHO) sin kampanje for å redusere antall sykdommer som skyldes fedme, for eksempel hjertelidelser og sukkersyke.

I brevet skriver Norum blant annet: «Antallet overvektige har økt så mye at nå er en av tre amerikanere utsatt for den påkjenning som overvektig innebærer. Det medfører en økt helserisiko for dem som er i denne situasjonen, og de fattigste og svakeste er mest utsatt».

Men Bush-regjeringen hevder at det ikke fins bevis for at sukker fører til fedme. Tirsdag går USA til motangrep på et WHO-møte i Geneve, der Norum har satt sukkeret på dagsorden.

Representantene, som skal diskutere strategier for en felles politikk mot «farlig overvekt», kommer til å få utdelt et brev fra den amerikanske regjering. Der blir WHO kritisert for å drive en kampanje mot høyt sukkerforbruk, uten å ha bevis for at sukker er helseskadelig.

- Helt bak mål

På møtet er USAs helseminister representert med gudsønnen til Bush senior, Bill Steiger. Han vil også argumentere med at det ikke fins vitenskapelige bevis for at sukker i hurtigmat og leskedrikker fører til farlig overvekt.

— Dette er helt bak mål. Hele verdens ekspertise går god for at sukker innebærer en helserisiko på linje med junk og fast food, sier Norum til BT.

Han karakteriserer USAs motstand som «ren og skjær politikk». Flere av USAs sukkerbaroner driver lobbyvirksomhet overfor Bush-regjeringen, og flere er trofaste bidragsytere til presidentens valgkamp.

En av dem er Jose «Pepe» Fanjul, sjef for sukkerselskapet Florida Crystals. Han har skaffet til veie over 100.000 dollar hittil for å få Bush gjenvalgt.

Satser på fornuften

Sukkerlobbyen forsøker å torpedere WHOs politikk for å redusere folks overvekt. Helseorganisasjonens forslag er at bare ti prosent av det vi spiser eller drikker skal inneholde sukker. USA vil sette en grense på 25 prosent.

— Jeg håper fornuften vinner, og at USA blir isolert, sier Norum til BT.

— Visste du at du stakk hånden inn i et vepsebol?

— Ja. Dette gjorde jeg med vitende og vilje., svarer Norum.

Brevet fra den norske ernæringseksperten setter Bush under press på hjemmebane. - Han må vise at han gjør noe for å stanse denne epidemien, skrev søndagsavisen The Observer i et stort oppslag i går.

I boka «Sugar Wars» skriver Ellen Ruppel Shell at amerikanere i gjennomsnitt får i seg 34 teskjeer med sukker daglig. Det er tretti prosent mer enn for femten år siden.

SUKKERKRIG: Ernæringsekspert Kåre Norum angriper USAs forhold til søt og fetende mat. Men Bush-regjeringen hevder at det ikke kan bevises at sukker fører til fedme. - Jeg synest dette er moro, sier Norum til BT.