Noen passasjerer som ble hentet opp fra livbåter etter at ferja tok fyr og sank fredag, sa at besetningsmedlemmer hadde bedt dem ikke å bekymre seg for brannen under dekk. Noen skal til og med ha gitt passasjerene ordre om å ta av seg redningsvestene.

Redningspersonell hadde lørdag funnet 195 omkomne. 400 mennesker var funnet i live, og over 800 personer var savnet, ifølge egyptiske og saudiarabiske myndigheter. Letingen etter overlevende fortsatte lørdag, men håpet svinner om å finne flere i live.

Den Panama-registrerte ferja «Al-Salam Boccaccio 98» gikk fra den saudiarabiske havnebyen Duba til Safaga i Egypt. 1.414 personer skal ha vært om bord i ferja da ulykken skjedde fredag morgen. Over 1.000 mennesker har dermed trolig mistet livet i ferjeforliset, som er det verste på mange år.

Tåregass

Desperate familiemedlemmer samlet seg allerede fredag i havnebyen Safaga i Egypt i håp om at deres slektninger skulle være blant de overlevende.

Lørdag brøt flere hundre pårørende gjennom politisperringene rundt havneområdet i Safaga i frustrasjon over manglende informasjon fra myndighetene. Situasjonen ble kaotisk da desperate slektninger på egen hånd startet letingen etter sine kjære langs havna hvor de overlevende ble mottatt.

Politiet brukte tåregass for å spre mengden. Noen av demonstrantene kastet stein mot politiet.

Også Egypts president Hosny Mubarak og statsminister Ahmed Nazif valgte lørdag å besøke Safaga og nabobyen Hurghada, ifølge Al-Jazeera

Brann

Flere av de overlevende forteller at det var brann i maskinrommet om bord. Mannskapet klarte ikke å slukke den, og etter en stund fikk skipet kraftig slagside, forteller den 34 år gamle egypteren Raafat al-Sayyed. Overlevende forteller at det ikke var plass til alle i livbåter.

Ferjene som trafikkerer denne ruten er et rimelig og populært framkomstmiddel for egyptere som jobber i Saudi-Arabia og Golfstatene.

Rundt 1.200 av passasjerene var fra Egypt. Blant passasjerene var også pilegrimer som hadde besøkt den hellige byen Mekka. I tillegg befant det seg også rundt 100 saudiarabere, noen få fra andre arabiske land og en canadier om bord.

Gransking

President Mubarak antydet raskt at det kan ha vært mangler ved sikkerheten på skipet. Han ga ordre om øyeblikkelig gransking av forliset, og forlangte garantier for at andre skip i Rødehavet oppfyller sikkerhetskravene.

Båten ble bygd for et italiensk rederi i 1970 og overtatt av det egyptiske rederiet i 1998. I forbindelse med overtakelsen ble det bygd tre nye dekk på skipet, noe som kan ha gjort det mer ustabilt.

SCANPIX
I SORG: Slektninger til passasjerene på den egyptiske ferjen som sank i Rødehavet sørger over sine savnede. Overlevende etter ferjeforliset sier at kapteinen forlot passasjerene og rømte fra det brennende skipet i en livbåt.
SCANPIX