Svensk-tunisieren Kerim Sadok Chatty ble tatt med en pistol i toalettmappa før han skulle om bord i et fly til London torsdag. Han er foreløpig siktet for forberedelse til flykapring, og må sitte i varetekt mens saken etterforskes.

Polititalsmann Ulf Palm sier den foreløpige etterforskningen viser at Chatty planla en forbrytelse så alvorlig at det ikke finnes noe sammenlignbart i svensk historie.

Luftfartssabotasje

Siktelsen lyder også på luftfartssabotasje eller flyplassabotasje, samt grovt brudd på våpenloven, heter det i fengslingsbegjæringen.

Hvis mannen blir kjent skyldig i slike lovbrudd, er maksimumsstraffen fengsel på livstid.

Etterforskere betegner ifølge svenske medier saken som uvanlig og komplisert. Den anholdte 29-åringen skal være bestyrtet over siktelsen, og hans forsvarer klager over at han ikke har fått vite hvem som er ansvarlig for etterforskningen av saken.

Politiet har avvist påstander om at han ville tvinge pilotene til å styrte flyet i en amerikansk ambassade i Europa.

Lukkede dører

Statsadvokat Thomas Häggström leverte først mandag formiddag inn fengslingsbegjæringen til Västerås Tingsrätt. Fengslingsmøtet ble utsatt fra klokken 1200 til klokken 1500, deretter til 1600.

Mannens forsvarer, advokat Nils Uggla, sa til journalister at hans klient ikke har noe å skjule og at han ønsket at møtet skulle være åpent, men aktoratet krevde lukkede dører, og slik ble det.

Avisen Expressen skrev mandag at det er kommet nye opplysninger som sier at Chatty har gått på flyskole i USA og er nær venn av en 36 år gammel Osama bin Laden-tilhenger, som lærte Chatty å praktisere islam i Österåkerfengselet nord for Stockholm. 36-åringen satt inne for å ha truet politiet, Chatty for mishandling.

Utenlandsk samarbeid

Svensk politi bekrefter at de "samarbeider med utenlandske myndigheter" i saken. Det betyr ifølge Aftonbladets nettsider (http://aftonbladet.se ) at utenlandsk politi er innblandet i etterforskningen, og saken har også vakt oppsikt langt utenfor Sveriges grenser: Store medier som fjernsynskanalene Sky News, CNN BBC og nyhetsbyrået Reuters var på plass i Västerås.

Forsvarer Nils Uggla sier at 29-åringen har levd et hardt liv med mange kriminelle i sin omgangskrets, men at han i dag er et annet menneske: –De siste årene har han ikke vært på kant med loven, han bygger opp et liv som troende muslim og går regelmessig i moskeen, sier Uggla ifølge Expressens nettsider (http://www.expressen.se ).