FBI har offentliggjort navnet på 19 flykaprere etter terroraksjonene i USA. Men saudiarabiske aviser skriver at flere av mennene på listen er i live.

Den saudiarabiske avisen al-Medina skriver at en mann ved navn Abdulaziz Alomari, ansatt i Saudi Telecom, vil stevne TV-kanalen CNN for å ha kringkastet navnet hans i forbindelse med kapringene. Han sier passet hans ble stjålet da han bodde i Denver i Colorado i 1995. Det kan ha blitt brukt av mannen som er avbildet av sikkerhetskameraet i Portland og identifisert av FBI som en av kaprerne.

FBI-direktør Robert Mueller innrømmer at flere av navnene kan være stjålne identiteter, noe som gjør etterforskningsarbeidet enda vanskeligere.

Kaprerne bak terrorangrepene i USA trente i flere måneder ved å fly de samme rutene som de senere kapret.

Terroristene som kapret flyene som ble brukt mot World Trade Center og Pentagon, prøvekjørte rutene flere ganger. De lærte seg mannskapets rutiner om bord, hvor mange passasjerer som i gjennomsnitt var med og prøvde ut sikkerheten ved flyplassene, skriver USA Today, som siterer FBI-kilder.

Ifølge avisen startet de prøvekjøringen allerede i april, godt hjulpet av støttespillere som FBI fortsatt leter etter. Myndighetene fikk bekreftet denne informasjonen ved gjennomgang av passasjerlister, video fra kameraer på flyplassene og intervjuer med ansatte hos flyselskapene.

Myndighetene mener flyrutene, to fra Boston til Los Angeles, en fra Newark til San Francisco og en fra Dulles ved Washington til Los Angeles, ble nøye valgt ut blant annet fordi de var fulle av drivstoff og relativt få passasjerer noe som gjorde kapringen lettere.

Omfattende etterforskning

Den meget omfattende etterforskningen etter terrorangrepene foregår for fullt over hele verden. FBI sa fredag at de har utvidet listen over personer de ønsker å snakke med fra 190 til 237.

7.000 amerikanske etterforskere, deriblant 4.000 agenter, er i arbeid. I tillegg kommer enkeltlands egen etterforskning.

Bare en mann er til nå arrestert på direkte mistanke om å ha forbindelse med terrorangrepet i forrige uke. Han skal dessuten ha forbindelse til et planlagt bombeangrep i Jordan som knyttes til USAs hovedmistenkte, Osama bin Laden. Nabil al Marabh (34), ble arrestert i Chicago onsdag på jobb. Han var ettersøkt av politiet i Boston for brudd på meldeplikten etter en knivstikking i mars.

Bin Laden utpekt

I talen torsdag pekte president George W. Bush igjen på bin Laden og hans terroristnettverk al Qaeda.

— Bevismaterialet vi har samlet inn, peker alt i retning av en samling løselig tilknyttede terroristorganisasjoner kjent som al Qaeda. Det er de samme morderne som ble siktet for bombingen av de amerikanske ambassadene i Tanzania og Kenya, og ansvarlige for bombingen av USS «Cole» i Jemen, sa Bush.

Politiet har fire andre personer inne til avhør, men amerikanske myndighetene har foreløpig ikke offentliggjort bevis som knytter noen av kaprerne eller andre til Osama bin Laden. Den falske identiteten til kaprerne forklarer noe av vanskeligheten med å etablere denne forbindelsen, sier etterforskere til Reuters.

I Frankrike avhørte fransk etterretning sju mistenkte muslimske aksjonister som skal ha planlagt angrep mot amerikanske interesser i Frankrike. I Tyskland ble det utstedt arrestordre på to personer som er mistenkt for å ha forbindelse med terrorangrepene 11. september. Den ene er en 29 år gammel mann fra Jemen, Mohamed Abdullah Binalshibh, og den 26 år gamle tyske statsborgeren, Said Bahaji.

Ifølge arabiske aviser er det nå 15 FBI-etterforskere i Jemen for å se på angrepet på USS «Cole» på nytt. Avisene melder at rundt 20 jemenitter skal være arrestert, mistenkt for å være muslimske fundamentalister. Noen av dem skal ha forbindelse med Osama bin Laden.

FALSK ELLER EKTE: Her er to av kaprerne like før de gikk om bord i et av flyene som krasjet i World Trade Center. Mannen i midten kan ha stjålet identiteten til Abdulaziz Alomari, som nå truer med søksmål. FOTO: REUTERS