Det var en ubevæpnet tyrkisk militærnekter som tirsdag kapret et fly på vei til Istanbul og fikk det til å lande i Brindisi.

Den 28-årige mannen har de siste månedene oppholdt seg i Albania hvor han har søkt om politisk asyl. Han har imidlertid fått avslag og vedtak om deportasjon, og tirsdag var han på vei fra Albanias hovedstad Tirana til Istanbul. Men i frykt for fengselsstraffen som ventet ham i hjemlandet, tvang han flyet fra Turkish Airways til å lande i Italia.

– Vi skulle arrestere ham på flyplassen og utlevere ham til militære myndigheter, sa Istanbuls guvernør Muammar Guler etter at kapringsdramaet løste seg tirsdag kveld.

Da satt 28-åringen i avhør hos italiensk politi i havnebyen Brindisi. Ifølge myndighetene har han søkt om politisk asyl i Italia.

Skrev til paven

Istanbul-guvernøren bekrefter meldinger om at kapreren tidligere har skrevet til paven og bedt om hjelp til å slippe militærtjenesten i Tyrkia. Brevet skal ha blitt sendt i august. En tyrkisk TV-kanal har opplyst at mannen konverterte til kristendommen i 1998.

Etter at flyet landet i Brindisi kom det melding om at kapreren ønsket å sende et budskap til paven. Men det var tirsdag kveld ikke kjent hva dette budskapet besto i. Det ble fort klart at kapreren var villig til å overgi seg, og ikke lenge etter ble han arrestert. Dermed kunne alle de 107 passasjerene og seks besetningsmedlemmene forlate flyet. Alle var uskadd.

To eller én kaprer?

Ulike medier meldte lenge at det var snakk om to kaprere, men sent tirsdag kveld var det klart at kun én mann var arrestert og satt i politiavhør. Italiensk politi forsøkte fortsatt å finne ut om mannen kan ha hatt en medhjelper, muligens blant passasjerene, eller om han hadde lurt folk til å tro at det var flere kaprere om bord.

Flere passasjerer skal ha blitt svært redde under aksjonen, opplyser en passasjer. Selv så han bare én kaprer, men et besetningsmedlem skal ha fortalt ham at det var to.

– Kaprerne sa ingenting til passasjerene. De gikk inn i cockpiten, sier Sadri Abazi på telefon til nyhetsbyrået AFP. Han beskriver kapreren som en mann i 30-årene med sportsklær.

– Ingen paveprotest

Tyrkiske medier meldte først at kapringen var en protest mot pavens planlagte besøk i Tyrkia, men ifølge en tyrkisk minister er det ikke sikkert at dette er riktig.

– Informasjonen vedrørende paven er ikke bekreftet. Ifølge opplysninger som vi akkurat har mottatt, søker disse personene politisk asyl, og de har fortalt dette til italiensk politi, sa Tyrkias samferdselsminister Binali Yildirim til den tyrkiske TV-stasjonen NTV.

Ryktene om at det dreide seg om en protest mot paven, oppsto etter at mannen ba om å få overbringe et budskap til paven via italienske myndigheter.

Foreløpig er det ingenting som tyder på at han var bevæpnet, og han skal ha bedt passasjerene om unnskyldning før han forlot flyet.

Krigsfly

Flyet ble kapret i gresk luftrom mens det var på vei fra Tirana i Albania til Istanbul. Ifølge viseordføreren i Istanbul krevde kapreren at flyet skulle lande i Roma, men siden piloten sa at flyet ikke hadde nok drivstoff, ble det i stedet Brindisi sør i Italia.

Etter at greske myndigheter mottok to nødsignaler fra flyet mens det befant seg over Hellas, ble det sendt opp både greske og italienske krigsfly. Det er uklart om flyet ble tvunget ned av krigsflyene eller om det var kaprerens ønske å lande i den italienske byen.

Reuters