Flere medlemmer i den argentinske regjeringen går av på grunn av den voldsomme uroen i landet. I Buenos Aires demonstrerte tusenvis mot unntakstilstanden.

Unntakstilstand

Onsdag vedtok den argentinske regjeringen 30 dagers unntakstilstand for å stanse opptøyene og plyndringen av blant annet matbutikker.

Natt til torsdag aksepterte Argentinas president Fernando de la Rue avskjedssøknaden fra flere av landets regjeringsmedlemmer, deriblant finansminister Domingo Cavallo.

Fylte gatene

Samtidig fylte tusenvis av mennesker gatene i Buenos Aires i protest mot den innførte unntakstilstanden. Argentinsk politi brukte tåregass mot demonstrantene.

Ifølge politiet er en av dem en 15 år gammel gutt. De fire andre ble drept i forbindelse med plyndring av matbutikker og opptøyene.

Fattigdom

Regjeringen i Argentina innførte unntakstilstanden etter at den sosiale uroen eksploderte i landet.

Uroen kommer etter at regjeringen i lengre tid har forsøkt å unngå at landet misligholder sin enorme utenlandsgjeld på 132 milliarder dollar, nesten 1200 milliarder kroner.

Virkemidlet har vært stadig nye innstramningstiltak som har rammet mange fattige og vanlige folk. Fagforeningene gjennomførte sist helg den sjuende generalstreiken siden de la Rua ble innsatt, og en åttende er planlagt i julehelgen

15-åring skutt

En av de drepte, er en 15 år gammel gutt, opplyste politiet i Buenos Aires onsdag.

— En 15 år gammel gutt døde fra skudd fra et haglgevær, avfyrt av en uidentifisert gangster, opplyste en talsmann for politiet.

Det var et ekstraordinært regjeringsmøte, ledet av president Fernando de la Rua, som vedtok å innføre unntakstilstand. (NTB)

PLYNDRING: Storstilt plyndring herjer Argentina.
FOTO: SCANPIX