ØYSTEIN LIE

Toby er en kanin, som ser ut til å lide samme skjebne som mange andre kaniner. Men i motsetning til kaniner flest, kan han få utsatt døden ved hjelp av frivillige donasjoner til eieren. Den spesielle utpressingen skjer på nettstedet, savetoby.com, og donasjonen skjer via en online-butikk. Der kan den samvittighetsfulle dyreelskeren kjøpe Toby-suvenirer som Toby-kaffekopp, Toby-t-skjorte eller Toby-caps. Så langt skal eieren ha fått inn litt over halvparten av pengene, cirka 179.000 kroner.

— Et festmåltid

Tobys eier bruker sterke ord og virkemidler for å få folk til å sende penger:

«Toby er den søteste kaninen i verden. Dessverre vil han dø 30. juni 2005, hvis ikke du hjelper til. Jeg reddet ham for noen måneder siden. Jeg fant ham i vindfanget, gjennomvåt, trolig skadet etter å ha blitt angrepet av en løskatt. Jeg tok hånd om ham, tenkte at han ikke hadde noen sjanser til å overleve skadene, men på mirakuløst vis ble han bedre...Jeg skal spise ham. Jeg skal ta Toby med til en slakter for å avlive den søte skapningen. Jeg vil deretter tilberede Toby til et festmåltid. Jeg vurderer flere oppskrifter.»

Oppskriftene er trolig laget for å treffe folk i magen og i hjertet. En kanin, høyst sannsynlig Toby, er avbildet i kjeler og på matfat. Rettene har følelsesladde navn, som «Toby i brokkoli» eller «Marokkansk Kanin Tagine».

Alle oppskriftene er personifisert ved at Toby nevnes først, etterfulgt av olivenolje og andre ingredienser. Nederst på siden er det satt opp en lenke, der det er mulig å donere penger eller kjøpe Toby-suvenirer.

Omvendt etikk

Isavetoby.comsnus etikken tilsynelatende på hodet. Eieren har fraskrevet seg alt ansvar. Selv om han har satt premissene, ser det ut til å være opp til publikum å berge kaninen. Utpresseren bruker sentimentale virkemidler. Tobys eier forsøker å trykke på de riktig emosjonelle knappene ved å fortelle en dramatisk historie, slik at vi andre skal knytte bånd til kaninen.

«Jeg vil ikke spise Toby, han er min venn», skriver eieren.

— Er dette et kunstprosjekt, en guttestrek, en utpressing eller en spøk?

Lars Fr. H. Svendsen, førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Bergen og redaktør for Norsk filosofisk tidsskrift, ler hardt.

— Du ler lenge.

— Ja. Det første som slår meg, er at dette er et kunstprosjekt som på en eller annen måte spøker med vårt sentimentale forhold til dyr. Som kunstprosjekt er dette dødsmorsomt, sier Svendsen.

Kunstprosjektet, hvis det er det, er blitt langt merke til i internasjonale medier. NBC har blant annet omtalt saken. Danske Weekendavisen har gått grundigere til verks, og bestilt en kokebok med Toby-oppskrifter. Boken ble levert, og beløpet ble registret på nettsidene.

Det er ikke første gang en tilsvarende utpressing skjer på internett. Kaninen Bernd måtte i fjor trolig bøte med livet, fordi eieren ikke skal ha fått nok penger. Eller fordi eieren tok livet av Bernd. Hvis ikke Bernd hopper ennå. Dagen etter mener Svendsen det dreier seg om en guttestrek.

— Jeg har sett nærmere på saken, og etter alt å dømme er det trolig to high-school-gutter som står bak det hele, sier Svendsen.

— Mennesker dreper kaniner og dyr hver eneste dag. Er det galt i å true med å slå i hjel en kanin, og samtidig få penger for det?

— Hvis utpresseren eller utpresserne får penger for det, så er det helt greit. Hvis noen tror på dette, og sender inn penger, så fortjener de ikke bedre. Da er det lettlurte.

— Er dyr i ferd med å bli mer menneskeliggjort enn det menneskene selv?

— Vi har lett for å tilskrive dyr menneskelige egenskaper, selv om det ikke er dekning for det. Ikke minst gjelder denne projiseringen kjæledyr. Men rettighetene bør stå i forhold til egenskapene. Et dyr som ikke har forestilling om døden, eller ikke utviklet selvbevissthet, har ikke retten til et liv. Det har mennesker. Men dyr har et forhold til smerte, og har derfor rett til å ikke lide unødig. Å drepe Toby uten at kaninen kjenner smerte, er moralsk sett helt greit. En annen historie er hvordan eieren får til å drepe Toby etter å ha investert mange følelser i kjæledyret.

Nordmenn barbarer

— Ifølge Birgit Bardot er vi nordmenn barbarer fordi vi dreper hval og sel. Har hun logiske argumenter, eller reagerer hun kun emosjonelt?

— Det er ikke måte på hvor mye sentimentalitet og klokskap Paul Watson har tillagt hvalen. På den annen side har Bardot rett i at kjøttindustrien er ganske hårreisende, som avliver dyr uten å tenke på deres lidelser. Toby-stuntet belyser både folks sentimentalitet til dyr, og den økonomiske kyniske kjøttindustrien. Det geniale ved stuntet er at disse to forestillingene her kolliderer.

— Opprinnelsesmerking av kjøtt, og annen kommunikasjon som gir dyret en historie, kan vekke avsky hos norske forbrukere, påviser forsker Elin Kubberød i en fersk doktorgradsavhandling ved Handelshøyskolen BI.

Tror du dette stemmer?

— I Douglas Adams bok «Restauranter der universet slutter», går en ku rundt i restauranten og snakker med gjestene om hvilken part de helst ønsker å spise. Hovedpersonen i boken freaker ut. Da svarer kua at hun er programmert til å bli spist. Så spør kua om han heller vil spise en ku som ikke ønsker å bli spist.

— Bør kanineieren betale tilbake pengene hvis Toby avlives?

— Nei, hvorfor det? De fleste som har donert penger har fått tilsendt morsomme Toby-effekter. Det er heller ingen grunn til å tro at Toby ikke kommer til å sprette rundt hele sommeren, samme hvor mye penger som strømmer inn. Toby er og blir en kjæledegge. Jeg har vanskelig for å tro at han skal spises, fordi det er investert så mye følelser i ham, sier Lars Fr. H. Svendsen.

<b>KJÆLEDEGGE: </b>Toby er og blir en kjæledegge.<br/>FOTO: SAVETONY.COM