BJØRN VATNE

I utenriksredaksjonen flimrer det fra tv-skjermer med kryptiske betegnelser. APTM. EBU. På bordet ligger et lukket verdensatlas under bunker av Time Magazine. I grønn skrift, i krigstyper, på veggtavlen: «Beredskap Krig». TV 2 er klare.

På desken sitter nyhetsankerne Kari Birkeland og Nils Gunnar Lie og forbereder seg på sending. De har taklet kriser og lange sendinger før. Men denne gangen er det litt annerledes. Denne gangen har de venner der nede.

— Det er klart vi er urolige for dem som er i Bagdad. Her sitter vi i sikkerhet, mens de står overfor en usikker situasjon. I går var det nesten uvirkelig å snakke med Lene (Østby) over telefon fra ørkenen. Hun kunne like gjerne stått på Majorstua, så tydelig hørte vi henne, sier Birkeland.

Det ligger an til tidenes maratonsending hvis USA går til angrep.

— Arbeidsdagen er stort sett som vanlig. Men uavhengig om at man arbeider i TV 2 eller ikke, preges man jo av en krig og det forferdelige det fører med seg, sier Lie.

— Det er en avventende atmosfære her, nesten en slags dommedagsstemning. Vi har jo fulgt dette så tett. Vi lar det ikke gå ut over det profesjonelle, men det har ikke akkurat vært preg av hverdag her de siste ukene, sier Øystein Bogen om livet i utenriksredaksjonen. Mannen som har ansvaret for å samordne 13 TV 2-medarbeidere ute i verden er preget av den spente situasjonen. Han har nettopp snakket med Bagdad.

TV 2 har sendt to team til Irak,og ett til Washington, Kuwait, Jerusalem og Paris. Torsdag reiser kanskje to reportere til Tyrkia. Ett av teamene har fått tillatelse til å følge de amerikanske troppene. TV 2-ledelsen mener de er rustet til å motstå det amerikanske propagandamaskineriet. Helt siden desember har TV 2 forberedt seg på en mulig krig.

— I det siste har det vært hektisk. Men dagen i dag bærer preg av venting. Som på noe uunngåelig, sier Øystein Bogen.

KRIGSKLARE: Nyhetsankerne Nils Gunnar Lie og Kari Birkeland er klare for å fortelle Norge at verden er i krig.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE