I dag avviste en domstol i London Julian Assanges ankesak, noe som betyr at han kan utleveres til Sverige. Julian Assange måtte få hjelp til å komme seg forbi det store presseoppbudet og publikum da han ankom rettslokalet i London, skriver aftenposten.no.

Assange, iført en blå dress, hadde festet en rød valmue til jakkeslaget, et symbol som brukes for å markere slutten på første verdenskrig.

Anklaget for voldtekt

WikiLeaks-gründeren ble pågrepet i London i desember 2010 etter at svensk politi utstedte en en internasjonal arrestordre i desember 2010. Assange meldte seg selv for politiet da arrestordren ble kjent.

Politiet anklager ham for voldtekt, seksuell trakassering og tvang, og vil avhøre ham i Sverige.

Anklagen er basert på anmeldelser fra to svenske kvinner. Overgrepene skal ha skjedd i august 2010, da Assange var i Sverige.

Strenge betingelser

Assange nekter straffskyld, og hevder at det dreier seg om frivillig sex. Assange og hans advokater mener han er utsatt for en svertekampanje på grunn av publiseringen og lekkasjene av store mengder hemmeligstemplede dokumenter fra USA, blant annet om krigen i Afghanistan.

Assange ble løslatt fra varetekt mot kausjon, men har de siste 11 månedene levd under strenge kausjonsbetingelser. Blant annet har Wikileaks-gründeren måtte gi fra seg passet sitt, han har måttet gå med elektronisk fotlenke og har hatt portforbud og meldeplikt.

Anker

Avgjørelsen blir anket av Assanges advokater, melder BBC News. Anken vil bli behandlet av høyesterett.

I forrige uke ble det klart at WikiLeaks stanser publisering på grunn av pengemangel. Blokkaden Visa og Mastercard samt flere banker og organisasjoner har iverksatt mot WikiLeaks har ført til store problemer for varslernettstedet.

Også Assanges konto i en sveitsisk bank ble stengt kort tid etter arrestasjonen.