Sjefsaktor Luis Moreno-Ocampo ved Den internasjonale straffedomstolen ICC anklaget mandag Sudans president Omar al-Bashir for å stå bak krigsforbrytelser i Darfur-regionen i Sudan.

Et dommerpanel i ICC skal nå vurdere Moreno-Ocampos bevismateriale og avgjøre om det skal tas ut formell siktelse mot presidenten. Deres avgjørelse er ikke ventet før i oktober eller november.

Frykter angrep Flere land har uttrykt frykt for at en siktelse mot Bashir vil ødelegge fredsprosessen for Darfur, og til og med framprovosere angrep mot den fredsbevarende styrken fra FN og AU i landet.

Sudans FN-ambassadør Abdalmahmoud Abdalhaleem sier han er i samtaler med Russland og Kina for å få FNs sikkerhetsråd til å bruke sin makt til å oppheve en eventuell ICC-siktelse.

Må samarbeide Vestlige diplomater i FN mener en slik situasjon kan unngås dersom Sudan går med på å samarbeide med ICC og utleverer to personer som ICC i fjor siktet for massedrap i Darfur. Khartoum har verken utlevert dem eller satt i gang egen etterforskning av anklagene.

En høytstående diplomat viser til at anklagene mot Bashir er basert på at han er den øverste ansvarlige for overgrepene i Darfur. Det at han nekter å utlevere personer som er siktet for massedrap i Darfur, styrker denne anklagen, sier han.

Dersom Khartoum skifter holdning og samarbeider med straffedomstolen, kan det redusere sjansen for at Bashir blir formelt siktet, sier han. Andre diplomater er av samme oppfatning. (©NTB)

MOHAMED NURELDIN ABDALLAH