Det er et tungt prestisjeprosjekt for russisk romfart. Sonden skulle fly til Mars-månen Fobos, sende en liten kapsel ned til overflaten, samle prøver fra overflaten — og så returnere prøvene tilbake til Jorden, skriver Aftenposten.no.

En slik ferd er aldri tidligere gjennomført og prosjektet er ansett som risikabelt. Men problemene oppsto altså lenge før sonden kunne sette kursen mot Mars.

Må glemme å nå Fobos

Rakettrinnet som skulle løfte sonden fra lav til høyere jordbane, og så i neste omgang ut mot naboplaneten vår, sviktet etter oppskytingen.

Det har heller ikke vært mulig å få telematri fra Phobos Sunt. Man vet altså ikke om det er en feil i datasystemet ombord eller om feilen ligger i maskinvaren.

Amerikanske amatører har imidlertid bekreftet at de med teleskop har observert rakettrinnet med sonden i sin bane rundt Jorden, og den roterer sakte, men virker inntakt.

Selv om alt håp ikke er erklært ute fra de russiske romfartsmyndighetene, tyder mye nå på at sonden er tapt. Det betyr at man kan glemme turen til Fobos, men også at andre akutte problemer plutselig er høyst aktuelle.

Giftig drivstoff

Enkelte eksperter mener at rakettrinnet og sonden vil kunne returnere ned gjennom atmosfæren allerede i begynnelsen av desember. Det giftige drivstoffet, blant annet hydrazin, som skulle bringe sonden ut av jordbane og til Mars er fortsatt ombord.

På nett svirrer rykter om at dette kan utgjør en fare når raketten vender tilbake mot Jorden. På nettstedet space.com skriver imidlertid David Warmflash, lederen for det amerikanske forskningsteamet som har en liten eksperimentpakke ombord, at det neppe utgjør noen stor risiko, selv ikke om drivstoffet skulle være frosset.

Det vil i alle fall brenne opp i atmosfæren på vei ned, mener han. Fartøyet på opprinnelig 12-13 tonn er imidlertid tungt, og deler av det kan overleve turen ned gjennom atmosfæren. Det foreligger ennå ikke uttalelser om hvor det i så fall vil falle.