De kan få vanskeligheter med å holde løftene om tilbaketrekking, ikke minst etter general David Petraeus’ redegjørelse om Irak-situasjonen.

– Presidentkandidatene ender vanligvis opp med å gjøre noe annet enn hva de sier i valgkampen, sier Gary Samore, visepresident i Council of Foreign Relations i New York, til NTB.

Kontrasten mellom McCain og de to demokratiske kandidatenes Irak-strategi er tilsynelatende svært stor. Mens McCain har sagt at amerikanske soldater kan komme til å bli stående i Irak i 100 år, lover Obama og Clinton en rask tilbaketrekking fra Irak. Men flere analytikere tror Obama og Clinton kan komme til å måtte gå tilbake på løftet.

Mindre forskjell

Gary Samore mener forskjellen de tre imellom i realiteten er mindre enn hva man får inntrykk av i valgkampen.

– Det kan godt være at forskjellen mellom de tre ikke er så veldig stor. Hva som skjer, vil avhenge svært mye av hvordan situasjonen ser ut i Irak når den neste presidenten blir tatt i ed, sier Samore.

Irak-krigen var tidligere den viktigste saken for flertallet av amerikanske velgere. Den siste tiden har økonomien overskygget krigen i valgkampen, men denne uka vil krigen igjen bli plassert øverst på dagsordenen.

Redegjør for Kongressen

Tirsdag skal USAs øverstkommanderende i Irak, general David Petraeus, sammen med USAs Irak-ambassadør, Ryan Crocker, redegjøre for situasjonen i Irak for medlemmene av Kongressen.

Og alle de tre presidentkandidatene – McCain, Clinton og Obama – skal delta i utspørringen.

Det er ventet at general Petraeus og ambassadør Crocker vil anbefale at man venter med å sende hjem flere soldater. Etter planen skal 20.000 soldater sendes hjem innen utgangen av juli.

Dermed kan det være rundt 140.000 amerikanske soldater i Irak når den neste presidenten blir tatt i ed i januar.

– Kan få problemer

Obama har gjentatte ganger lovet ikke bare å trekke ut alle soldatene, men å gjøre det innen 16 måneder. For å klare det, må han trekke ut en eller to brigader – mellom 3.500 og 7.000 soldater – i måneden.

Hillary Clinton har vært mindre konkret. Hun vil starte tilbaketrekkingen innen 60 dager og har ikke satt noen tidsfrist for når soldatene skal være ute.

– Clinton har vært litt mer forsiktig. Hun ønsker å distansere seg fra Bush, men viser likevel litt mer fleksibilitet. Det er Obama som kan få problemer her, sier Michael O'Hanlon, Midtøsten-ekspert ved Brookings Institution i Washington.

McCain-kritikk

Senator John McCain anklager sine demokratiske motstandere for å love ting de ikke vil klare å holde. I en tale til krigsveteraner sa den republikanske presidentkandidaten mandag at en for rask tilbaketrekking av soldater vil skade både USA og Irak.

McCain mener USA kan vinne i Irak.

– Det å love en tilbaketrekking er toppen av uansvarlighet, det er sviktende lederskap, mener den republikanske presidentkandidaten.

Og senatoren fra Arizona får støtte av tankesmia Institute for Peace, som i en fersk rapport advarer om at en rask tilbaketrekking kan føre til omfattende kaos og folkemord i Irak.

USA er ikke noe nærmere å kunne trekke seg ut av Irak i dag enn for ett år siden, heter det i rapporten.

Scanpix