Det mener utenriksminister Shimon Peres.

— Hvis våpenhvilen går bra, kan vi i løpet av noen dager møtes i stedet for å skyte, og slutte oss til den globale koalisjonen mot terror, sa den israelske utenriksministeren.

Stanset operasjoner

Den forsonende uttalelsen kom bare en uke etter at statsminister Ariel Sharon karakteriserte Yasser Arafat som palestinernes svar på den terroristettersøkte Osama bin laden.

Den israelske hæren stanset tirsdag alle "offensive operasjoner" mot palestinerne etter ordre fra forsvarsminister Binyamin Ben Eliezer. Ordren om stans i alle operasjoner kom bare timer etter at Yasser Arafat beordret våpenhvile på palestinsk side.

Resultat av terror

Diplomater i Midtøsten mener at forrige ukes terrorangrep i USA kan ha ført til et vendepunkt i Midtøsten-konflikten.

Våpenhvilen kommer i kjølvannet av terrorangrepene i USA, og blir oppfattet som et tegn på at verken Arafat eller Sharon ønsker å bli utelatt fra koalisjonen som USA skal danne mot internasjonal terrorisme.

Arafat måtte betale dyrt for forsøkene på å mekle med Saddam Hussein før golfkrigen brøt ut, og denne gang vil han slutte seg til amerikanernes koalisjon. Men også denne gang står han overfor et valg, og han risikerer å legge seg ut med islamister og nasjonalistiske grupper i sin egen befolkning, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Statsminister Ariel Sharon har helt siden det palestinske oppstanden brøt ut i fjor høst krevd at Arafat må få kontroll over selvmordsaktivister og andre voldelige elementer i Gaza og på Vestbredden. Tirsdag fikk han endelig de løftene han har ventet på fra den palestinske lederen.

Positive reaksjoner

Sharon tok uttalelsene fra Arafat på alvor, ifølge den tyske utenriksministeren Joschka Fischer, som snakket med Sharon kort tid etter Arafats kunngjøring om våpenhvile.

EU uttrykte tidligere på dagen at man er fornøyd med Arafats våpenhvile, og Israels utenriksminister Shimon Peres kalte utspillet for en viktig erklæring.

— Vi må nok en gang ønske tonen til Arafat velkommen, og vi håper dette vil fortsette, het det i en uttalelse fra Peres.

EUs utenrikskoordinator Javier Solana kalte Arafats uttalelser for klare, og ba om at ordren måtte bli hørt av alle.

— Det er på tide å gjenoppta en virkelig dialog mellom palestinerne og israelerne, fortsatte Solana, som leder EUs intense forsøk på å få i gang samtaler som kan lede til fred.

Skal ikke skyte

Arafat ga tidligere tirsdag ordre om at sikkerhetsstyrkene ikke skulle skyte på israelske soldater, selv ikke i selvforsvar.

— I dag har jeg nok en gang instruert alle ledere for sikkerhetsstyrkene om å arbeide intenst for en våpenhvile og å avstå fra å besvare israelske angrep til og med i selvforsvar, sa Arafat til journalister i Gaza.

Mandag sa Arafat at han hadde beordret palestinerne til å respektere en våpenhvile han erklærte i juni. Men tirsdag var første gang han har bedt sine politistyrker om ikke å skyte tilbake hvis de blir angrepet.

Israels statsminister Ariel Sharon har sagt at våpenhvileforhandlinger først kan innledes etter to døgn uten voldsaksjoner. Før helgen satte han foten ned for et møte mellom Arafat og Peres.

KAN MØTES: Israels statsminister Ariel Sharon og palestineres president Yasser Arafat kan møtes til samtaler om noen dager hvis våpenhvilen som ble inngått tirsdag holder.
Foto: REUTERS