Tokyo: Japans nye statsminister lover å få fart i landets økonomi. Naoto Kan ble fredag ble valgt til landets nye statsminister etter at Yukio Hatoyama formelt trakk seg fra embetet samme dag.

Et stort flertall i annetkammeret i Japans nasjonalforsamling ga den tidligere finansministeren Kan oppgaven med å lede landet. Kan fikk 313 av i alt 477 stemmer.

63 år gamle Kan er også valgt til ny partileder i Japans demokratiske parti (DPJ).

Nytt håp

Hatoyama gikk av som følge av en finansieringsskandale og dårlig håndtering av konflikten med USA om militærbasen på øyen Okinawa.

Kan går for å være mer konservativ enn sin forgjenger i finanspolitikken, noe som gir håp om at han skal greie å få bukt med landets enorme budsjettunderskudd. Underskuddet er nå på 200 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP).

Selv lover Kan å puste nytt liv i Asias største økonomi, som har ligget i dødvanne etter at en investeringsboble kollapset på begynnelsen av 1990-tallet.

— I de siste 20 år han økonomien stått stille, og veksten er stanset. Unge kan ikke finne arbeid. Det er ikke et naturlig fenomen, men skyldes politiske feiltakelser, sier den ferske statsministeren.

Kursfall

— Jeg tror at vi kan oppnå en sterk økonomi, sterke finanser og en sterk sosial velferd for en og samme tid, sier Kan, og lover samtidig å få ned landets statsgjeld.

Investorene reagerte imidlertid ikke like positivt som håpet, og japanske aksjekurser falt med 1,3 prosent da børsen stengte fredag, etter en moderat oppgang da valget av den nye statsministeren ble kjent.