Shipman (55) ble 31.januar i fjor dømt til livsvarig fengsel for drap på 15 kvinnelige pasienter. Nå har et utvalg nedsatt av det britiske helsedepartementet gått gjennom alle dødsfall blant Shipmans pasienter i perioden 1974-98. Utvalget slår fast at dødeligheten blant Shipmans pasienter var langt høyere enn blant pasienter hos andre leger i samme distrikt.

Shipman praktiserte som lege først i Tedmorden i West Yorkshire og så i Hyde utenfor Manchester. Fra 1974 til 1998 døde 521 av Shipmans pasienter, mens gjennomsnittet hos de andre legene var 210.

— Tallene er ikke konkrete bevis, men vi kan heller ikke se bort fra dem, sier utvalgets leder Richard Baker til BBC.

Rapporten viser at Shipman i langt større grad enn sine kolleger var til stede når pasientene døde. Han var også oftere alene med pasientene i dødsøyeblikket. Under rettssaken ble det slått fast at de fleste av hans pasienter døde etter at legen hadde foretatt et uventet hjemmebesøk.

De fleste av pasientene Harold Shipman mistenkes for å ha tatt livet av var eldre kvinner, men det er også menn på listene.

Nekter skyld Shipman soner nå sin livstidsdom i et fengsel ved Durham nordøst i England. Alle de middelald-rende og eldre kvinnene han er dømt for å ha tatt livet av var hans pasienter mens han praktiserte i Hyde. Alle døde etter å ha fått en overdose morfin.

Shipman har hele tiden nektet straffskyld og det finnes ikke noe åpenbart motiv for drapene. Påtalemyndigheten og politiet har ikke kunnet komme frem til noe annet motiv enn en sykelig glede over å kunne herske over liv og død.

Det har hele tiden vært mistanke om at Shipman har tatt livet av langt flere enn de 15 kvinnene han er funnet skyldig i å ha drept. Politiet i Manchester antydet allerede i februar i fjor at Ship-man kunne ha tatt livet av så mange som 175 av sine tidligere pasienter, og mente å ha bevis for å tiltale ham for 24 drap.

Men det er tvilsomt om Shipman blir stilt for retten igjen, siden han allerede soner en livstidsdom. Mange av de pårørende ønsker heller ikke en ny rettssak. Det argumenteres også med at med all publisiteten denne saken har fått, kan gjøre det blir vanskelig å få til en rettferdig rettssak.

Ikke overrasket - Jeg er overhodet ikke overrasket over at Shipman nå er mistenkt for så mange som 300 drap. Men det er klart det er sjokkerende, sier Jane Ashton-Hibbert til BBC. Hennes bestemor døde i 1996 etter besøk av Harold Shipman.

Han er ikke dømt for dette dødsfallet, men det er ett av dem påtalemyndigheten mener å kunne bevise at Shipman står bak.

— Det skal i neste uke være en høring om min bestemors dødsfall, og det er jeg glad for. For vi sitter med mange ubesvarte spørsmål, men jeg har ikke lenger noe ønske om en ny rettssak. Nå må min bestemor få hvile i fred, sier Ashton-Hibbert.