Jemenittiske myndigheter sier nå at de vil komme med et forslag til hvordan de tenker seg en rettssak i Jemen, skriver Aftenposten.no.

23 år gamle Martine Vik Magnussen ble drept natt til 14. mars 2008 i London. Hun ble funnet i kjelleren av et leilighetsbygg der den antatte gjerningsmannen Farouk Abdulhak bodde. Abdulhak dro til hjemlandet Jemen før drapet var kjent, og har siden oppholdt seg der.

Storbritannia har ingen utleveringsavtale med Jemen, så det har vært vanskelig å få stilt Abdulhak for retten.

Artikkelen fortsetter under videoen...

Tatt opp med myndighetene

Utenriksminister Jonas Gahr Støre bekreftet torsdag at Martine-saken på nytt er blitt tatt opp med Jemen av både britiske og norske myndigheter.

Støre deltok torsdag på den store Afghanistan-konferansen i London.

Han bekreftet også at amerikanske myndigheter nå er koblet inn i saken. Dette fordi Martine Vik Magnussens antatte gjerningsmann, Farouk Abdulhah (bildet), både har jemittisk og amerikansk statsborgerskap.

Har forstått alvoret

— Jeg hadde samtaler med Jemens utenriksminister, og jeg vet at også Storbritannias utenriksminister David Miliband har tatt opp saken under møtet her i London. Jeg vet også at det har vært kontakt mellom britiske og amerikanske myndigheter, sier Støre til Aftenposten.

Det er ingen tvil om at jemittiske myndigheter har forstått alvoret (...) og at de erkjenner at saken er en stor politisk belastning for dem.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

— Det er ingen tvil om at jemittiske myndigheter har forstått alvoret, at saken er vel kjent på regjeringsnivå og at de erkjenner at saken er en stor politisk belastning for dem. Samtidig har de en grunnlov som hindrer utlevering av egne borgere. Men de har nå for første gang sagt at de ønsker å fremme et forslag-som de vil presentere for britene- for hvordan en rettssak kan foregå i Jemen.

Vil unngå dødsstraff

Storbritannia ønsker at Abdulhah (bildet) skal stilles for retten i London. Det samme ønsker Martines pårørende. Dette skyldes at Jemen har et helt annet juridisk system, og praktiserer dødsstraff.

Støre ønsker ikke å spekulere i om britene kunne tenke seg å godta en rettssak i Jemen, dersom myndighetene for eksempel garanterer at den antatte gjerningsmannen ikke risikerer dødsstraff.

— Nei, det vil jeg ikke mene noe om. Og jeg vet at Martines familie ikke ønsker noen rettssak i Jemen. Det vil uansett bli en meget komplisert prosess, men det viser i alle fall at Jemen leter etter løsninger, sier Støre.

Den 10. februar skal det være en åpen høring om Martine-saken i London

Scanpix/Privat
Scanpix