Morgunbladids ferskeste meningsmåling i går viser stor fremgang for regjeringspartiene i sluttfasen av valgkampen. Ifølge målingen er statsminister David Oddssons Selvstendighetsparti klart større enn Gisladottirs sosialdemokratiske Samfylking. Men en meningsmåling presentert av Frettabladid tyder på at partiene er jevnstore og at det kan ligge an til regjeringsskifte.

Usikkerheten setter naturligvis ekstra fart i valgkampen, og Bergens Tidende var med da nesten tusen mennesker flokket seg til sosialdemokratenes valgshow i en Reykjavik-kino torsdag kveld.

Av denne forestillingen kan man slutte at islendinger er som nordmenn. De går aldri av veien for en trampeklapp, men kjeder seg hvis det blir for mye kultur. Etter nesten to og en halv time med alt fra jazz, via flammesluking og opera til rock, hadde folk begynt å forlate salen da statsministerkandidat Ingibjörg Solrun Gisladottir omsider gikk på talerstolen.

Vårt kjennskap til islandsk strekker seg ikke lenger enn til å konstatere at dette er en dame med karisma og autoritet. Men vi fikk henne på tomannshånd etterpå.

— For meg er det ikke viktig å bli statsminister. For meg teller politikken. Derfor er vi for eksempel også villige til å tilby Halldor Asgrimsson statsministerposten hvis han vil samarbeide med oss etter valget, sier Gisladottir.

Utenriksminister Asgrimsson er juniorpartner i statsminister David Oddssons regjering. Men mange tror han kan tenke seg å skifte side hvis han dermed kan rykke inn på statsministerkontoret.

— Dere har vedtatt ja til EU, men ikke snakket om det i valgkampen. Hvorfor?

— Vi er ikke et ensaksparti. Vi har et bredt program med vekt på velferd og utdanning. Men alle vet hvor vi står i EU-saken, sier hun.

— Tror du Island kan søke EU-medlemskap i neste periode?

— Det kommer an på valgresultatet og på hva Framstegspartiet gjør, sier Ingibjörg Solrun Gisladottir.

Hun sikter her til at Framstegspartiets leder, Asgrimsson, har gått langt i å antyde et ja til EU, men at flertallet av medlemmene antas å være mot.