Den største opprørsgruppen i Kongo opplyste mandag at den har gjeninntatt havna i Uvira etter tre dagers intense kamper. De hardeste kampene fant sted rundt byen Baraka, som ligger sør-øst for Uvira-regionen. Mange mennesker er drept i kampene.

De nye kamphandlingene mellom den Rwanda-støttede opprørsgruppen RCD og Mai Mai-militsen truer med å undergrave fredsprosessen, som tar sikte på å få slutt på den over fire år lange krigen i landet. Fredsavtalen ble undertegnet av representanter for opprørerne og regjeringen i Sør-Afrika i forrige uke. Krigen i landet har kostet rundt 2,5 millioner mennesker livet.

Mai Mai-militsen er tradisjonelle krigere som kjemper med spyd og pil og bue, og er tradisjonelt løst tilknyttet regjeringen i Kinshasa.

Ifølge RCD får Mai Mai støtte fra en opprørsgruppe i Burundi og dessuten fra den rwandiske Interahamwe-gruppen, som Rwanda hevder sto bak folkemordet i 1994. Gruppen har siden holdt seg i skjul i Kongo.

Det blir også meldt om kamphandlinger i andre deler av landet. Opprørsgruppen MLC skal ha tatt kontrollen over flere byer nordøst i landet.

Gruppen går mot byen Beni, den største byen i Ituri-provinsen. Provinsen, som grenser til Uganda, er svært rik på gull, diamanter og olje. Kampen om makten i regionen er derfor stor.

Kamphandlingene, som beskrives som svært brutale, skal ha ført til at flere tusen mennesker er drevet på flukt.

(NTB)