Demonstranter kastet steiner og metalldeler over betongveggene som er reist av politiet på en bred gate som fører til Tahrir-plassen, selve ikonet på opprøret som til slutt tvang president Hosni Mubarak til å gå av i februar.

Ti personer er blitt drept de siste dagene, opplyser helseminister Fuad al-Nawawi. Omkring 500 er så langt meldt såret, og ifølge statlige medier er 200 av dem brakt til sykehus.

Leker katt og mus

Kort tid før soloppgang søndag rykket soldatene ut fra sperringer rundt Tahrir og sloss med demonstrantene, sier en aktivist. Et øyenvitne hørte også våpenskudd og så demonstranter som løp fra stedet.

— Det er katt og mus. Hæren overfaller og trekker seg tilbake, sier Mostafa Fahmy, en demonstrant på plassen.

Hundrevis av egyptere var på Tahrir-plassen tidlig søndag morgen. Noen tente bål for å holde varmen i den kalde luften. Dagen i forveien brente sikkerhetspolitiet ned teltene deres.

- Motrevolusjon

Lørdag var flere bygninger i brann, blant annet et verdifullt bibliotek, og historiske dokumenter skal ha blitt ødelagt i brannene.

Påtalemyndigheten i Egypt har avgjort at de 17 demonstrantene som ble pågrepet lørdag, skal forbli varetektsfengslet i fire dager.

Egypts statsminister Kamal al-Ganzouri fyrte opp under misnøyen da han beskyldte demonstrantene for å være motstandere av revolusjonen.

— De som befinner seg på Tahrir-plassen, er ikke ungdommer av revolusjonen, sa Ganzouri på en pressekonferanse lørdag.

— Dette er ikke en revolusjon, men en motrevolusjon, hevdet al-Ganzouri, som også var statsminister under avsatte Hosni Mubarak i 1996 til 1999. (©NTB)