USAs president George W. Bush er dypt bekymret for situasjonen.

– Jeg ber om en umiddelbar våpenhvile. Russland har satt i gang en invasjon av Georgia i full skala, sa Saakasjvili lørdag.

Kort tid i forveien hadde han bedt den georgiske nasjonalforsamlingen om å godkjenne forlaget om å innføre unntakstilstand i landet.

– Georgia befinner seg i en krigstilstand, fastslo presidenten, som fikk støtte fra nasjonalforsamlingen til å innføre 15 dagers unntakstilstand.

Saakasjvili kom med uttalelsen etter at Russland bombet havnebyen Poti ved kysten av Svartehavet og Gori, i nærheten av Sør-Ossetia.

Russiske fly har også bombet georgiskkontrollerte områder av Abkhasia, den andre utbryterrepublikken i Kaukasus, ifølge den offisielle georgiske TV-kanalen.

Samtidig antydet Georgias nasjonale sikkerhetsråd at landet kan komme til å be om militær assistanse utenfra i konflikten.

– Det kommer an på hvordan situasjonen utvikler seg, men jeg vil ikke utelukke å be om internasjonal, militær hjelp, sa sikkerhetsrådets sekretær, Kakha Lomaia.

Bush bekymret

USAs president George W. Bush er bekymret for situasjonen i Kaukasus og ber om respekt for Georgias grenser.

Bush kom med uttalelsene i Beijing der han fredag overvar åpningen av OL.

– Angrepene blir utført i områder av Georgia som ligger langt unna Sør-Ossetia. Dette markerer en farlig opptrapping av konflikten, sa han og la til at Russland må stanse bombingen.

Bush sa også at han har gjort USAs syn klart overfor både Georgias og Russlands president.

Han ba også om at Georgias territorielle integritet blir respektert og oppfordret Russland til å godta internasjonal mekling i konflikten.

Russlands forsvarsminister Sergeij Lavrov hevdet at minst 1.500 mennesker er drept.

– Minst 30.000 har flyktet over grensen til Russland i løpet av det siste halvannet døgnet, la han til.

Georgias president Saakasjvili avviste tallet på døde som «russiske løgner» og hevdet at knapt noen sivile er drept de siste dagene.

Bombet havn

Ifølge georgiske myndigheter er havneområdet i byen Poti totalt ødelagt.

En korrespondent for nyhetsbyrået Reuters melder at et russisk fly bombet et leilighetskompleks i byen Gori. Minst to personer skal ha blitt drept, mens flere ble såret.

Russland avviser på sin side at de har bombet sivile mål i Georgia.

Russiske myndigheter sier at georgiske soldater er jaget ut fra den sørossetiske hovedstaden Tskhinvali.

– Vi har befridd Tskhinvali fra det georgiske militæret, sa sjefen for de russiske bakkestyrkene, Vladimir Boldijrev, ifølge nyhetsbyrået Tass.

Dette ble umiddelbart avvist av georgiske myndigheter, men senere ble det opplyst overfor nyhetsbyrået AP at georgiske styrker var i ferd med å trekke seg ut av byen.

Georgia sier imidlertid at de har skutt ned ti russiske fly og ødelagt 30 stridsvogner.

Gir Ukraina skylden

Russland beskylder Ukraina for å ha oppmuntret Georgia til å utføre etnisk rensing i Sør-Ossetia.

Ukraina får også skylden for å ha solgt våpen til Georgia.

– Den ukrainske regjeringen, som har utstyrt georgiske soldater med våpen fra topp til tå, har oppmuntret til etnisk rensing i Sør-Ossetia, uttaler det russiske utenriksdepartementet i en pressemelding på sine nettsider.

Georgia bestemte seg lørdag for å hente hjem alle sine soldater i Irak for å sette dem inn i kampene i Sør-Ossetia.

I utgangspunktet skulle halvparten av de 2.000 georgiske soldatene hentes hjem for å delta i kampene i Sør-Ossetia, men lørdag bestemte myndighetene i Tbilisi seg for å hente hjem hele kontingenten.

DAVID MDZINARISHVILI
STR