Den fattige sørstatsbyen Mobile i delstaten Alabama er hardt rammet av orkanen «Katrina» s herjinger. Flere hus er flerret opp og blåst vekk. Et enormt reklameskilt er knust til en fargerik haug av plast. Trær ligger veltet overalt, og mange av veiene er ufremkommelige. Byen har innført portforbud fra klokken 19 for å sikre ro og orden, og bortimot halvparten av befolkningen på 250.000 er fortsatt uten strøm.

Tilmålt rasjon

I går delte Sivilforsvaret ut matrasjoner til de mange som ikke har hatt råd eller mulighet til å forlate Mobile. I kvelende hete hadde en endeløs rekke av biler tatt oppstilling utenfor kongressenteret i byen, i håp om å få sin tilmålte rasjon. Tidvis var det tilløp til dramatikk.

— Noen har forsøkt å stikke av med isbager, andre har hisset seg kraftig opp. Det verste er barnefamiliene som trygler og ber om å få litt mer enn sin tilmålte rasjon, men det er virkelig ingenting vi kan gjøre. Vi er nødt til å behandle alle likt, sier politioffiser Nancy Johnson ved Mobile Police Department til Bergens Tidende.

Hver familie får tre bager med is, et brett med vannflasker, og en matrasjon med 12 engangsretter. På nødmenyen står blant annet kjøttgryte, ravioli og makaroni-og-ost.

— Vi står her så lenge forsyningene rekker. That's it, sier Johnson.

Politi på vakt

Det er bare tre timer siden utdelingen begynte, men de enorme lastebilene er allerede i ferd med å gå tomme. Fanger fra det lokale fengselet deltar i arbeidet med å dele ut rasjonene. I bakgrunnen holder nærmere to dusin solbrillekledde politifolk vakt, med våpenet i hylsteret på hoften. De vet at menneskemassen kan bli farlig.

— Vi er klare til å trå til hvis det blir behov for oss, sier politibetjent Daryl Tucker (37).

Charlz Davis (37) rekker akkurat frem i tide. Han har ikke bil, og kommer gående sammen med kameraten Michael Pittman (31). De deler en leilighet like ved kongressenteret, og fikk nærkontakt med «Katrina» på mandag.

— Hele taket er revet vekk. Nå er alt ødelagt av regnet. Møbler, klær, alt vi eier og har. Men det er andre som har det verre, sier 37-åringen.

Han ville bare ha noen pakker med is i går. Rent drikkevann og mat ville han overlate til dem som virkelig trenger det.

— Jeg trenger bare is. Må kjøle meg ned nå. Airconditionen fungerer jo ikke nå som strømmen er borte. Ingen vet når vi får den tilbake. Håper det blir snart. Veldig snart, sier Charlz Davis.

Dagens israsjon er sikret. Det spørs om ikke alt er smeltet før han rekker hjem.

COOLE TYPER: Kameratene Charlz Davis (t.h.) og Michael Pittman har mistet hustaket etter orkanens herjinger i Mobile, men har ingen planer om å evakuere. I går var stemningen høy da de sikret seg noen bager med is. - Endelig skal vi få kjølt oss ned, gliser Charlz. Det var over 35 grader i Mobile i går.<p/>FOTO: KRISTINE NYBORG
BÆRES I SIKKERHET: Frivillig redningsmannskap Sarah Roberts bærer barn som har vært isolert i vannmassene i trygghet. Mesteparten av New Orleans står under vann.<p/>FOTO: AP
FANGEJOBB: Innsatte ved fengselet i Mobile hjalp til med utdelingen av matrasjoner i går. - De jobber til vanlig også. Ikke bare når det er katastrofer, sier en fangevokter til Bergens Tidende.<p/>FOTO: KRISTINE NYBORG