– Jeg vil innlede samtaler med alle demokratiske partier for å finne fram til en stabil regjering under min ledelse, sa Angela Merkel søndag.

– Min oppgave er å sørge for at Tyskland får en stabil regjering under min ledelse også for de neste fire år, sa Gerhard Schröder kort tid etter.

– De som ønsket et skifte på statsministerens kontor har tatt fullstendig feil, la han til.

Schröder tilføyde senere på kvelden at det ikke vil bli noen koalisjon mellom sosialdemokrater og kristeligdemokrater så lenge Angela Merkel var de sistes statsministerkandidat.

Forhandlinger blir derfor vanskelige, og kanskje må både Schröder og Merkel forsvinne for at resultater kan oppnås.

Partiledelser møtes

Mandag morgen og formiddag møttes ledelsene i samtlige partier for å drøfte det resultatet som innebærer at det ikke lenger er grunnlag for en fortsatt rødgrønn regjering av sosialdemokrater og miljøpartiet De grønne.

Men fra begge de store partiene ble signalene fra søndag gjentatt.

– Jeg regner med at vi er kommet et stykke framover i løpet av uken, sa CDUs generalsekretær Volker Kauder.

– Vi ønsker å gi Tyskland en ny regjering meget raskt.

– Resultatet sier oss at Tyskland ikke vil ha fru Merkel. Tyskland vil at forbundskansler Gerhard Schröder fortsetter i stillingen, sa derimot SPDs generalsekretær Klaus-Uwe Benneter.

De siste tallene gir kristeligdemokratene CDU/CSU har fått 35,2 prosent, mens sosialdemokratene i SPD har fått 34,3 prosent. Det gir en ledelse på 0,9 prosent, altså meget knapt.

Selv om kristeligdemokratene har sterkeste fraksjon i Forbundsdagen, er ledelsen så knapp at den ifølge eksperter kan endres etter det utsatte valget i en valgkrets i Dresden 2. oktober Derfor er det meget mulig at forhandlingene først vil skyte fart etter at resultatet i valgkrets 160 i Dresden er klart. Valgkretsen er en av landets store kretser, med 219.000 velgere.

Andre koalisjoner

Begge sider jakter nå på koalisjonspartnere på motsatt side. Sosialdemokratene inviterer det liberale FDP til regjeringssamarbeid, mens kristeligdemokratene har innledet flørten med De grønne.

FDP har så langt avvist et samarbeid med sosialdemokratene knallhardt og vist til at de gikk til valg for å få til et maktskifte.

På den grønne siden var utenriksminister Joschka Fischer søndag kveld ikke helt avvisende til «andre roller» enn å gå i opposisjon, men andre ledende partifolk har skarpt avvist tanken.

Venstrepartiet, som var en av valgets store seierherrer med 8,7 prosent, med Oscar Lafontaine og Gregor Gysi i spissen, gikk til valg for å kaste den rødgrønne regjeringen, og oppsummerer nå at de har klart det.

Men en såkalt rød-rød-grønn regjering der Venstrepartiet sitter i maktposisjon, avvises som utenkelig. Partiet betraktes av alle andre partier som udemokratisk, og Oscar Lafontaine betraktes personlig som en sviker i SPD som han tidligere ledet.