— George ville bare leve i et land der han kunne føle seg trygg. Han ville ikke dø i Georgia, sier Helge Skurtveit, som var en nær venn av 40-åringen.

De siste ukene har vært tunge. Senest på nyttårsaften hadde de to kameratene en timelang samtale på telefon. George var optimistisk og planla å reise til Tyrkia for å jobbe. Bare fire dager senere kom sjokkmeldingen. En av vennene hans ringte og fortalte at George var overfalt av tre maskerte menn og stukket med kniv i sin egen leilighet. Ingenting var stjålet. Like etterpå bekreftet nær familie dødsfallet. 40-åringen skal ha blitt forlatt blødende av gjerningsmennene. Under et døgn senere døde han på sykehuset.

— Hvis jeg hadde visst det jeg vet i dag, ville jeg prøvd å gjøre mer for å hjelpe ham. Men det er jo alltid lett å tenke slik i ettertid, sier Skurtveit.

Ønsket likvidering

George Koberdizes homofile legning var en av grunnene til at han søkte asyl i Norge. Selv om det ikke finnes lover som forbyr homoseksualitet i Georgia, er det ikke akseptert i samfunnet. Så sent som i 1989 mente 45 prosent av innbyggerne i landet at homofile burde likvideres.

Ifølge Helge Skurtveit flyktet George fra hjemlandet etter å ha blitt utsatt for mishandling på grunn av sin seksuelle legning og politiske aktivitet. Like før han reiste skal han ha blitt slått og voldtatt av en gruppe lokale politifolk. I legejournalen fra sykehusoppholdet står det at 40-åringen ble påført hjernerystelse og opprevet overleppe.

— Han opplevde trakassering hele tiden. Faren ville ikke ha noe med ham å gjøre, han mistet jobben som lærer og flere naboer ba ham om å flytte vekk, forteller Helge Skurtveit.

I april 2002 kom George til Danmark og søkte om asyl. Han fikk avslag. Året etter dro han til Norge og søkte på nytt. Heller ikke her fikk han opphold.

— Det var utrolig tøft. Han truet flere ganger med å ta sitt eget liv fordi han ikke ville reise tilbake, sier Helge Skurtveit.

Fristed i Bergen

40-åringen ble rådet til å ikke legge for mye vekt på homofilien da han søkte asyl. Dette fordi det kan være vanskelig å få opphold på et slikt grunnlag. I stedet fremholdt han at han var utsatt for politisk forfølgelse.

For George ble Bergen et fristed der han kunne være seg selv. Han likte seg svært godt på utestedet Fincken, og fikk venner i det homofile miljøet. Noen dager etter dødsfallet samlet flere i omgangskretsen seg til minnestund hjemme hos Skurtveit.

— Vi snakket om George, tente lys og spilte musikk han likte, sier han.

Omstendighetene rundt det brutale angrepet er uklare og det er vanskelig å bevise hva som var årsaken. Men ut fra det George tidligere hadde opplevd mener venner det er nærliggende å tro at han ble drept fordi han var homofil.

— Dersom politiet tar saken seriøst, vil etterforskningen kunne gi et svar, sier Skurtveit.

Siste gangen han så kameraten sin i live var i Georgia. Skurtveit fulgte ham tilbake til hjemlandet etter det endelige avslaget fra Utlendingsnemndas UNE.

— Jeg trodde han var en person som ville klare seg uansett, men jeg tok feil, sier han.

SAVNER KAMERATEN: Helge Skurtveit var en av Georges nærmeste venner. Da kameraten ble sendt ut av landet, fulgte han med på veien.

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (foto)

DREPT: George Koberdize ville bli i Bergen og drømte om å starte sin egen restaurant, men ble sendt tilbake til Georgia. Like etter nyttår ble han drept i hjemlandet.

FRED IVAR UTSI KLEMETSEN (foto)