Alexander Kareli og Sergei Zaletin ferdigstiller Mir for kommersiell bruk denne våren. Kosmonautene ble skutt opp tirsdag, og skal være på den russiske romstasjonen minst 45 dager.

Et privatfinansiert initiativ blåser nytt liv i fjorten år gamle Mir, som har vært forlatt og ubemannet siden august i fjor. Det er ikke klart hvor mye det nederlands-baserte selskapet MirCorp betaler for å redde romstasjonen fra en tilintetgjørelse i atmosfæren.

MirCorp skal bruke romstasjonen til flere formål som vektløs produksjon av varer til reisemål for særlig velstående turister. MirCorp starter et nettsted som driftes fra Mir i september. Selskapet vil etter hvert bygge ut informasjons— og underholdningstjenestene fra Mir med blant annet TV-sendinger fra romstasjonen.

— Dette er et nytt kapittel i den kommersielle romfartshistorien, forteller president Jeffrey Manber i MirCorp, et privat selskap som har leaset romstasjonen, til nyhetsbyrået Bloomberg.

Mer enn 100 astronauter og kosmonauter fra USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Japan, Østerrike, Syria, Bulgaria, Slovakia og Kazakhstan har besøkt Mir.

Den lengstlevende romstasjonen i historien ble operativ i 1986. Mir ble forlatt etter flere tekniske problemer og det økonomiske sammenbruddet i Russland.

(Origo)