Høyreradikalismen i Østerrike fikk en ørefik av velgerne søndag da et knusende flertall gjenvalgte landets president, Heinz Fischer, og satte motkandidaten Barbara Rosenkranz i skammekroken.

Sosialdemokraten Fischer fikk nesten 80 prosent av stemmene, mens Rosenkranz, som stilte for det høyreekstreme Frihetspartiet, FPÖ, måtte nøye seg med 15,5 prosent.

Østerrikes «Sarah Palin»

Rosenkranz er på den østerrikske høyrefløyen døpt «Reichmutter». Hun blir også kalt landets svar på Sarah Palin. Hun ble støttet i valgkampen av landets dominerende løssalgsavisen Kronenzeitung. Det pleier å være utslagsgivende.

Indirekte hadde hun også håpet på mange borgerlige stemmer. Østerrikes store konservative parti, ÖVP, valgte ikke å stille egen kandidat. Partiet nektet å oppfordre sine velgere til å gjenvelge Fischer.

Dårlig valg

Likevel ble det bare 15,5 prosents støtte. Det er dårligere enn resultatet Østerrikes to høyrepartier, FPÖ, og avdøde Jörg Haiders Fremskrittsparti, BZÖ, fikk i Europa-valget i fjor, nemlig i alt 17,3. Og det er langt svakere enn oppslutningen de to partiene fikk i det siste parlamentsvalget i Østerrike. Der fikk de til sammen 28,3 prosent av stemmene.

Sterkt støttet av Kronenzeitung gjorde Barbara Rosenkranz i valgkampen sitt til å markedsføre kjerneverdier som hjem og familie. Hun appellerte til fremmedfrykten med agitasjon mot innvandring og EU-byråkratiet i Brussel.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

FORTSATT PRESIDENTPAR: Margit og Heinz Fischer.
LEONHARD FOEGER