Det pengetrengende russiske romfartsbyrået har en 180 millioner kroners kontrakt med den eksentriske amerikaneren Dennis Tito. Russerne vil bringe Tito til ISS som verdens første romturist. Men Nasa sa på mandag at romfartsorganisasjonene i Japan, Europa og Canada støtter dem i at de ikke vil ha den 60 år gamle finansmannen og tidligere romfartsingeniøren ombord på ISS.

— Vi trenger ikke tillatelse, bare å informere om prosjektet. Tito har en kontrakt og han flyr til ISS, sier visedirektør ved pilotprogrammet til det russiske romfartsbyrået, Alexander Botvinko, ifølge AFP.

Nasa er bekymret for at Tito går i veien for mannskapet på ISS og at han trenger konstant tilsyn. Han er ikke skikket for eventuelle krisesituasjoner, hevder organisasjonen. Russerne mener at sikkerheten rundt Titos opphold er god nok.

— Tito vil ikke uttale seg fordi nervene hans er tynnslitte. Han er redd for å miste sitt livs opplevelse, sier forretningsmannens representant i Moskva, Sergei Kostenko.

16 nasjoner samarbeider om ISS og to av de tre hoveddelene - Svesda, Sarya og Unity - er bygget av russerne.

Tito skal ta av fra Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan sammen med kosmonautene Talgat Musabaiev og Jurij Baturin 30. april.(Origo)