KLAUS JUSTSEN

Siste fase av valgkampen foran morgendagens primærvalg i New Hampshire er som så ofte før kombinasjonen av kampen mot værgudene og kampen for å unngå katastrofale feiltrinn.

Trykket hender

Søndag morgen, da termometeret viste minus 20 grader i New Hampshires største by, hadde Joe Lieberman det travelt med enda en gang å trykke hender og dele ut løfter om en lojal innsats, hvis han ble deres kandidat.

Mottakelsen var som alltid i New England høflig, men uforpliktende, og mye tyder på at de første primærvalgene kan bli de siste for mannen som i 2000 overraskende var Al Gores makker.

Staten nord for Boston har ofte levd opp til sitt ry for å være annerledes, som da den som for fire år siden utpekte John McCain og ikke George W. Bush til presidentkandidat og fire år tidligere ga seieren til Pat Buchanan i stedet for partiets mann Bob Dole.

Venter overraskelser

Overraskelser er da også sannsynlige ved tirsdagens avstemning, men det blir når plassene mellom to og syv skal fordeles i det demokratiske feltet. Alt peker mot en sikker seier til John Kerry.

John Kerry tas, etter sin overraskende seier i forrige mandags cacuses i Iowa, imot med økende begeistring av raskt voksende forsamlinger, som synes å bekrefte meningsmålingenes utsagn om at han har et tosifret forsprang.

For senatoren fra Massachusetts er den største bekymringen nå at hans tilhengere tar seieren for gitt, og derfor lar seg skremme av kulde og snø.

På ishockeybanen

En del av helgen brukte John Kerry til å spille ishockey med gamle venner og tidligere stjernespillere fra Boston i Manchester. Han fikk lov til å score to av målene i en 7-5 seier som samlet et pent beløp til veldedige formål.

John Edwards gikk i bowlinghallen for å samle stemmer, og Howard Dean tok sin mor med rundt til flere møter arrangert i all hast.

Samtaler med velgerne etterlater imidlertid ingen tvil om at den skuffende tredjeplassen i Iowa og særlig den etterfølgende skandaletalen har fått alvorlige konsekvenser for kandidaten, som inntil for få dager siden hadde New Hampshire og de 22 valgmennene til partikonventet i lommen.

Hvem kan slå Bush?

Etter Iowa har velgerne tatt alle kandidatene opp til ny vurdering, de vil ikke nødvendigvis stemme på den de synes best om. De fleste forklarer at de vil stemme på mannen som har best sjanse til å slå George W. Bush, for ham SKAL USA bli kvitt.