BÅRD IDÅS, NTB

OGNE ØYEHAUG

FN-sjef Kofi Annan har bedt Kai Eide om å gjøre en grundig undersøkelse av de voldsomme sammenstøtene mellom albanere og serbere i den FN-styrte serbiske provinsen i mars.

Kosovo-krisen overrumplet det internasjonale samfunn, og både FN og NATO har i ettertid fått kritikk for å ha vært for dårlig forberedt. 19 mennesker ble drept i gatekamper.

— Ambassadør Eide og hans team skal vurdere det politiske grunnlaget for voldsomhetene i mars, og samtidig formulere et forslag til veien videre, opplyser Stéphane Dujarric, talsmann for FNs generalsekretær.

Kjenner konflikten

Kai Eide er tidligere norsk OSSE-ambassadør i Wien og kjenner konflikten på Balkan svært godt.

55-åringen er for en periode fristilt som Norges ambassadør i NATO, og skal de neste ukene ha politiske samtaler i både provinshovedstaden Pristina og den serbiske hovedstaden Beograd, samt i Wien, Brussel og New York. Eide skal rapportere direkte til Kofi Annan i begynnelsen av juli.

— Vi kommer til å snakke med alle politiske aktører, internasjonale organisasjoner, militære og representanter for det sivile samfunn, sier Eide til Bergens Tidende.

Hva som etter Eides mening utløste voldsomheten og hvordan problemene skal løses ønsker han ikke å kommentere.

Norsk FN-favoritt

Kai Eide seiler nå opp som en av favorittene til å overta jobben som FN-sjef i Kosovo etter finnen Harri Holkeri, som har trukket seg fra jobben.

Holkeri ble utsatt for kritikk fordi FN-administrasjonen (UNMIK) ikke greide å hindre voldsomhetene i mars.

Eide bekrefter at han er kandidat til jobben, men sier det er mange interesser å ta hensyn til før avgjørelsen om hvem som får den kan fattes.

Etter hva NTB får opplyst er Eide og nederlenderen Pieter Feith de to største favorittene til Kosovo-jobben. Feith er Balkan-rådgiver for EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana.

FNs generalsekretær Kofi Annan utpeker ny Kosovo-sjef senere i sommer etter konsultasjoner med sentrale medlemmer av Sikkerhetsrådet.

STOR JOBB:-Vi kommer til å snakke med alle politiske aktører, både militære og representanter for det sivile samfunn, sier Kai Eide til BT. FOTO: SCANPIX.