Statsminister Jaroslaw Kaczynskis krav om at Polen bør få kompensasjon — i form av flere EU-stemmer - for alle polakkene som falt for Nazi-Tysklands kuler, ble møtt med hoderisting blant diplomater og politikere under EU-toppmøtet.

— Det som skjer er synd, mener Adam Krzeminski, leder for Det polsk-tyske selskap, forlegger og en av Polens mest profilerte aviskommentatorer.

Krzeminski mener det er viktig å få frem at president Lech Kaczynski og hans tvillingbror, statsminister Jaroslaw, ikke har hele landet bak seg når de hamrer løs på EU generelt og Tyskland spesielt.

— De gjør det ikke særlig godt på meningsmålingene. Og valgdeltakelsen i parlamentsvalget var bare 40 prosent, sier Krzeminski.

På kant med Kohl

Kaczynski-brødrenes nasjonalkonservative parti spiller stort på at Polen alltid har måttet lide urett, og at den nasjonale æren nå skal gjenreises.

— Det er derfor mye innenrikspolitikk i det som har skjedd, sier Krzeminski, og minner om at linjen til tvillingene er sterkt omstridt i polsk politisk debatt.

Også på det personlige planet har de to problemer med tyskerne: Da kansler Helmut Kohl var på jakt etter et konservativt søsterparti i Polen etter murens fall, inviterte han Jaroslaw Kaczynski til Bonn.

— Møtet ble en katastrofe. Kaczynski opplevde Kohl som arrogant og belærende, og dro hjem i sinne. Siden har han ikke satt sine bein i Tyskland, sier Krzeminski.

At tvillingene ikke snakker noen fremmedspråk, gjør det ikke lettere for dem å finne seg til rette i storpolitikken.

— De har ikke funnet noen venner internasjonalt, sier analytikeren.

Bittert for Merkel

Den politiske filosofien til brødrene bygger dessuten på at resultater oppnås gjennom konfrontasjon, ifølge Krzeminski.

I Tyskland oppfattes den uforsonlige tonen fra Warszawa som urimelig.

  • Tyskland var den viktigste pådriveren for at Polen skulle slippe inn i EU, et standpunkt som ikke var populært i resten av unionen.
  • Tyskland er største bidragsyter til millionene av eurooverføringer som Polen nyter godt av.
  • Tyskland har for lengst innrømmet sitt ansvar for de polske lidelsene under annen verdenskrig, med kansler Willy Brandts knefall i 1970 foran minnesmerket for oppstanden i Warszawa-gettoen som den mest kjente markeringen.
  • Tyskland støtter ikke kravene fra fordrevne tyskere som vil ha tilbake eiendommene sine i Polen, og har anerkjent Oder-Neisse-linjen som den tyske grensen mot øst.Ikke minst for Angela Merkel, som selv vokste opp under et undertrykkende kommunistisk regime, er det bittert at det er to menn med en lignende bakgrunn som volder henne de største problemene internasjonalt.

Føler seg sviktet

Men kommentator Krzeminski minner om at Tyskland og de andre stormaktene også har sitt å svare for:

— De er vant til å gjøre som de vil. De gjør energiavtaler med Russland, og EU greier ikke å få opphevet det russiske importforbudet mot polsk kjøtt. Solidariteten med Polen har sine grenser, sier analytikeren.

Heller ikke det polske ønsket om å hjelpe de demokratiske kreftene hos naboene i øst - Ukraina og Hviterussland - har fått den EU-støtten polakkene mener det hadde fortjent.

Også fra Tyskland kom det i går en påminnelse om at polakkene må behandles skikkelig.

— Den tyske eliten tar ikke med i betraktningen hvor traumatisert dette landet virkelig er, sa EU-kommissær Günter Verheugen i et avisintervju.

— Og det er historisk noe korttenkt, la den tyske kommissæren til.