Selvmordsangrepet var rettet mot den indiske ambassaden og i tillegg til de minst 41 drepte skal minst 141 personer være såret, melder nyhetsbyrået Reuters.

De fleste drepte var sivile som sto i kø utenfor ambassaden for å hente visum, opplyser talsmann for innenriksdepartementet, Najib Nikzad.

Ambassaden ligger i en stor og travel gate, i nærheten av det afghanske innenriksdepartementet i Kabul sentrum.

– Flere butikkeiere er drept. Jeg har sett butikkeiere under steinmassene, sier butikkeier Ghulam Dastagir, som selv ble såret i angrepet.

– Skjønte fort alvoret

Kai Eide, som er FNs spesialutsending til Afghanistan, befant seg på kontoret, noen få hundre meter fra der selvmordsbomberen sprengte seg i luften.

– Vi skjønte øyeblikkelig at dette var noe alvorlig og mange var drept og såret. En slik hendelse setter naturlig nok et tydelig preg på bybildet, sier Eide til NTB.

Han forteller at FN skjerper sine sikkerhetstiltak, men understreker at man aldri kan være forberedt nok.

– Vi er inne i den vanskeligste tiden på året. Tradisjonelt er dette månedene for kamp i Afghanistan, påpeker Eide og legger til at opprørernes økte slagkraft er bekymringsfull.

– Utenlandsk etterretning står bak

Det afghanske innenriksdepartementet beskylder en etterretningsorganisasjon i området for å ha spilt en rolle i angrepet.

– Innenriksdepartementet mener dette angrepet ble utført i koordinasjon og konsultasjon med en aktiv etterretningsorganisasjon i regionen, heter det i en kunngjøring fra departementet.

Afghanistan har ved en rekke anledninger tidligere beskyldt nabolandet Pakistan for å ha stått bak angrep på afghansk jord.

President Hamid Karzai beskyldte denne gang «fiender av det gode forhold mellom India og Afghanistan» for å stå bak.

Pakistan har på sin side fordømt selvmordsaksjonen, melder nyhetsbyrået AFP.

– Diplomatbiler var mål

– Jeg så sårede og døde mennesker overalt på veien, sier Danish Karokhil, leder av nyhetsbyrået Pajhwok, som har kontor like ved.

– Målet var diplomatbilene. De var på vei inn i ambassaden da selvmordsbomberen angrep dem, sier Karokhil.

Ifølge det indiske utenriksdepartementet er to indiske paramilitære soldater som voktet ambassaden drept. En tjenestemann ved ambassaden sier den indiske ambassadøren og andre framtredende ledere har kommet uskadd fra hendelsen.

– Vi går på steinbiter. Ambassaden er sprengt ganske kraftig, sier tjenestemannen til AFP.

Ifølge Reuters skal det også være kvinner og barn blant de drepte og sårede.

Ingen påtatt seg ansvar

Ingen har foreløpig tatt på seg ansvaret for angrepet, som er det verste siden Taliban ble fjernet fra makten i Afghanistan høsten 2001.

Indiske myndigheter fordømmer angrepet på det sterkeste. Også Det hvite hus sier i en uttalelse at de fordømmer angrepet.