Den russiske sikkerhetstjenesten FSB bruker psykologiske knep utviklet av forløperen KGB mot vestlige diplomater. Norske er ikke noe unntak, skriver Aftenposten.no.

Russlands hemmelige tjenester fører en massiv trakasseringskampanje mot spesielt britiske og amerikanske diplomater i Moskva. Det blir beskrevet i boken Mafiastaten, som er ført i pennen av den forrige Moskva-korrespondenten til den britiske avisen The Guardian, Luke Harding. Han ble tidligere i år utvist fra Russland.

— Det Luke Harding skriver om er ikke ukjent for noen som oppholder seg i Russland over lengre tid, sier en kilde ved den norske ambassaden i Moskva til Aftenposten.

Bryter seg inn

Boken forteller at sikkerhetstjenesten FSB bryter seg inn i de private hjemmene til blant annet vestlige diplomater fra USA og England. Når de er kommet innenfor døren, benytter de seg av psykologiske triks, utviklet av forløperen KGB, som er særs vanskelige å bevise. Vanlige teknikker som spionene benytter seg av, er å flytte rundt på personlige eiendeler, åpne vinduer og utløse alarmer i et forsøk på å demoralisere og skremme sine mål.

Det Luke Harding skriver om er ikke ukjent for noen som oppholder seg i Russland over lengre tid. Kilde ved den norske ambassaden

Norske diplomater får etter sigende imidlertid langt mildere behandling enn sine engelske og amerikanske diplomatkolleger. Men Aftenposten kjenner til at noen også tar seg inn i boligene til flere norske diplomater i Moskva og flytter på ting. Enkelte skal oppleve besøk relativt ofte, uten å presisere nærmere hvor ofte det innebærer.

— Vi blir ikke trakassert. Det er milevis fra det Luke Harding har opplevd, sier en kilde, som ikke ønsker å fortelle hvilke metoder norske ambassadeansatte utsettes for, under henvisning til at det er et sikkerhetsspørsmål.

Forgiftet eksspion

Det fulle navnet på Hardings bok gir et hint om hva han opplevde: Mafiastaten: Hvordan en reporter ble fienden til det brutale nye Russland .

Av de store vestlige land er det trolig ingen som de siste årene har hatt et så betent forhold til Russland som Storbritannia. Etter at den tidligere FSB-medarbeideren Aleksandr Litvinenko døde av forgiftning med radioaktivt polonium i 2006, har det i perioder vært isfront mellom de to landene.

Harding har vært utsatt for flere tilfeller av trakassering. Blant annet ble han anholdt for en kort periode under ett besøk i Nord-Kaukasus i fjor. Harding ble satt på første fly tilbake til London da han kom til Moskva i februar i år. «For deg er Russland lukket», var beskjeden han fikk.

— Sikkerhetshverdagen har ikke endret seg så mye fra tidligere tider. Vi ser at de hemmelige tjenestene følger med oss. Veldig mye er forandret, men en del er ikke endret, sier kilden.

Det forbauser mange.

— Når vi holder briefinger på ambassaden i forbindelse med besøk fra Norge, er det mange som blir overrasket, sier kilden, som ønsker å understreke:

— Dette hindrer oss ikke i vår daglige virksomhet. Det oppfattes ikke som ubehagelig eller truende. Vi har et godt forhold til russiske myndigheter.

Men samtidig erkjennes det at det er helt subjektivt om det oppleves som ubehagelig eller ikke at noen tar seg inn i boligen og flytter på ting.

— Det er ikke så ubehagelig at det har blitt en sak ut av det, sier kilden.

Derfor er det ikke fremmet noen formelle protester. Men samtidig vises det til at dette uansett er vanskelig å bevise.

Ny vår for FSB

I kjølvannet av at den tidligere KGB-spionen og FSB-sjefen Vladimir Putin kom til makten i Russland i 1999, har personer tilknyttet de ulike sikkerhetstjenestene, såkalte siloviki, gjort et skikkelig comeback. På slutten av 2000-tallet hadde de rundt to tredjedeler av de viktigste toppjobbene i Moskva, fra statsministernivå og nedover.