NIELS JÜRGENSEN

Dette kan skje selv om retten ennå ikke har tatt stilling til en klage på omvalget fra Viktor Janukovitj.

Muligens skjer offentliggjøringen av valgresultatet allerede i dag. Loven krever at resultatet offentliggjøres i to regjeringsaviser, og deretter kan Jusjtjenko kunne avløse Leonid Kutjma i presidentstolen allerede fredag eller lørdag.

Resultatet av rettens behandling av klagen kan komme når som helst, men vil trolig først foreligge fredag. Da er den uten betydning, hvis valgresultatet offisielt er meddelt.

— Det er politisk motivert, lød det kort fra Janukovitjs talsmann, Taras Tjornovyl, om rettens beslutning.

Høyesterett har også, siden den begynte behandlingen av Janukovitjs klage mandag, avvist forsøk fra Janukovitj-fløyen om å sende klagen til ytterligere behandling i Administrasjonsretten, en instans som kun eksisterer som en paragraf i grunnloven.

Spekulasjonene er nå i gang om hvem Jusjtjenko vil utpeke som regjeringsleder. Hans tidligere visestatsminister, Julija Timosjenko, som har vært en ledende skikkelse i Ukrainas «oransje revolusjon», har vært nevnt som klar favoritt til statsministerposten i den kommende regjering - nærmest som en «takk for hjelpen». Etter at seieren er vunnet, synes det imidlertid å være mindre begeistring for den karismatiske politikeren. I det siste er det også antydninger til et heller kjølig klima mellom henne og Jusjtjenko.

Det liberale, russiske opposisjonspartiet Jabloko avviste i går et rykte i noen medier om at partiets leder Grigorij Javlinskij - økonom og en gang ukrainsk junior-boksemester - skulle være kandidat til statsministerposten i nabolandet. Javlinskij, som er født i Lviv i det vestlige Ukraina - en av Jusjtjenkos absolutte høyborger, var en ledende figur i omleggingen til markedsøkonomi i Russland etter Sovjetunionens fall, men måtte forlate det russiske parlamentet ved forrige valg og oppfordret som en av president Vladimir Putins skarpeste kritikere til boikott av det følgende presidentvalget.