• Krigen mot Irak er ulovlig, sa britiske jurister - før Blair bestemte seg.

London: Det blir hett rundt ørene på Tony Blair når han fredag skal vitne i forbindelse med høringen om Irak, etter at jurister har fortalt at de advarte om at krigen var ulovlig.

USA og Storbritannia gjorde det. Flere andre land støttet prosjektet. Om det var lovlig å gå til krig mot Irak og styret til Saddam Hussein, er et av spørsmålene som blir endevendt i den britiske Irak-høringen denne uken.

I strid med internasjonal lov

På forhånd har en nederlandsk undersøkelse konkludert med at krigen var i strid med internasjonal lovgivning, tirsdag ble det klart at fremtredende jurister i det britiske utenriksdepartementet kom til samme konklusjon.

Sir Michael Wood var alt annet enn dramatisk i sin fremtoning da han vitnet tirsdag. I mørk dress og et lite påfallende beige slips lignet han en forsiktig embetsmann. Det som kom ut av munnen på den tidligere juridiske sjefrådgiveren til daværende utenriksminister Jack Straw var imidlertid alt annet enn forsiktig, og kan skape kjempeproblemer for tidligere statsminister Tony Blair når han skal vitne for panelet fredag.

— Med mindre det foreligger en ny resolusjon fra FNs sikkerhetsråd, kan Storbritannia ikke lovlig bruke makt overfor Irak. (…) Det ville være fiendtlig handling og en internasjonal forbrytelse, lød det klokkeklare rådet fra Sir Michael Wood til utenriksministeren flere måneder før det offisielt ble bestemt å gå til krig sammen med USA.

Jeg har mottatt vurderingen din, men jeg godtar den ikke.

Tidligere utenriksminister Jack Straw.

Straw hørte ikke

Det var imidlertid ikke et råd som falt i god jord hos Jack Straw.

— Jeg har mottatt vurderingen din, men jeg godtar den ikke, svarte utenriksministeren.

Straw mente tvert imot at en manglende FN-resolusjon ikke ville være til hinder for krig, fordi han sammenlignet med den gangen Storbritannia og USA grep inn i Kosovo.

— Jeg gjorde oppmerksom på at det var snakk om svært forskjellige situasjoner, og at det ikke var grunnlag for å gå til krig, fortalte Wood under høringen.

Den tidligere rådgiveren fortalte også at Straw flere ganger hadde fortalt ham at han som innenriksminister ofte hadde sett bort fra juridisk lovgivning, og sluppet unna med det.

Nestkommanderende i utenriksdepartementets juridiske avdeling, Elizabeth Wilmshurst, sa opp stillingen sin få dager før de første bombene falt over Bagdad – i protest mot at det ikke ble lyttet til rådene fra juristene.

Blair er trekkplaster

Til syvende og sist var det råd fra statsadvokaten Lord Goldsmith som ble avgjørende for regjeringen. Goldsmith hadde angivelig først erklært at en krig mot Irak var i strid med internasjonal lovgivning, men endret senere mening etter at han ble utsatt for press fra blant andre Tony Blair. I dag forklarer han seg for panelet.

Juristene er oppvarming for høringens høydepunkt – tidligere statsminister Tony Blair, som for første gang skal svare på spørsmål om forløpet til beslutningen om å gå til krig.

Nettopp spørsmålet om hvorvidt Tony Blair sendte Storbritannia i krig, vel vitende om at de fleste juristene mente det var snakk om en ulovlig konflikt, har vært et av de mest betente i nyere britisk historie.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

FREDAG er dagen da Tony Blair vitner for Irak-høringen.
Hassan Ammar