Canberra: To uavhengige representanter i Australias nasjonalforsamling gir sin støtte til Julia Gillard som statsminister. Hun er dermed sikret flertall og kan bli sittende i regjering.

I alt tre uavhengige representanter kunngjorde tirsdag hvem de ville støtte som statsminister. Først ut var Bob Katter, som fastslo at han ville støtte opposisjonsleder Tony Abbott.

Dernest sa Tony Windsor og Rob Oakeshott at de ville støtte sittende statsminister Julia Gillard fra Labor.

Hun har også fått støtte fra en folkevalgt fra De grønne og har dermed et flertall bak seg på 76 av 150 seter i Australias nasjonalforsamling.

Knapt flertall

Verken statsminister Julia Gillard eller opposisjonskoalisjonens leder Tony Abbott klarte å få flertall i valget 21. august. I to uker har dermed begge fridd til de uavhengige representantene i nasjonalforsamlingen.

Skrekkscenarioet var at nasjonalforsamlingen skulle ende opp delt på midten, med 75 seter i hver av blokkene. Med støtte fra 76 folkevalgte er Gillard sikret et knappest mulig flertall.

Tony Windsor og Rob Oakeshott gjør det likevel klart at de forbeholder seg retten til å stemme fritt i nasjonalforsamlingen.

Støtten til Julia Gillards regjering kan trekkes tilbake dersom omstendighetene tilsier det, advarer de.

Artikkelen fortsetter under bildet

ANDREW TAYLOR

DE TRE UAVHENGIGE: Tony Windsor, Bob Katter og Rob Oakeshott (fra v. mot h.).

Vanskelig avgjørelse

Blant de tre uavhengige representantene var det Rob Oakeshott som var sist ut med sin avgjørelse.

— Jeg vil gi min tillit og støtte til regjeringen, og i praksis betyr det tillit til Julia Gillard, sa han.

Også Tony Abbott ville blitt en god statsminister, og avgjørelsen var svært vanskelig, understreket Oakeshott.

— Det har vært splittelser innad i min valgkrets, det har til og med vært splittelser innad i min familie. Mine barn på fire og seks år er delt i denne avgjørelsen.