— Folk har etterhvert lært at de må være tidlig ute med bestilling. Det er likevel alltid noen etterslepere som ringer på denne tiden for å bestille plass. De kommer som regel for sent, sier Jannicke Pedersen på Hjortland kattepensjonat.

— Vi opplever et særlig trøkk rundt 18. og 22. desember. Men vi har hatt en økning i feriene og helgedagene generelt. Når det gjelder helgene merker vi ikke så stor forskjell, fordi katter gjerne greier seg selv et par dager.

Pågang siden oktober

Også de fleste andre kattepensjonatene er for lengst fullbooket. På Eikås Gård og kattepensjonat er det 42 helårsplasser som har vært fullbooket siden midten av november.

— Fortsatt ringer folk hver dag for å høre om det er plass, sier Marit Eikås.

Noen ganger kan de være heldige dersom det har kommet inn avbestillinger, men som regel er dette i seneste laget å begynne å tenke på kjæledyrenes julefeiring. Årsaken til den store pågangen er først og fremst at folk reiser mye bort i julen - enten det er til familie andre steder i landet, eller til Syden.

Skuddredde hunder

På Myrbø Dyrepensjonat får de inn noen ekstra bestillinger på hund i nyttårshelgen på grunn av fyrverkeri. Mange hunder er svært skuddredde og hundeeierne vil skjerme dem fra de mest tettbygde strøkene denne helgen. Også på Hjortland Hundesportsenter har de hatt en enorm pågang. Bestillingene begynte å komme i oktober. Nå er det helt fullt.

— De fleste hundene som står hos oss, står her gjennom hele jula, selv om noen leverer hundene sine bare for nyttårshelgen, sier Merethe Hjortland.

Hos Seim Hundepensjonat i Lindås, som startet opp i juni, har de enda noen plasser igjen, melder Turid Fiskeseth. Og på Kalothes kattepensjonat i Alversund er det også flere rom ledig, sier Kari Medaas. Hun har hele 50 rom til disposisjon og regner med å fylle opp med 25-28 katter i julehøytiden.

KATTEVENN: Jannicke Pedersen på Hjortland kattepensjonat har en kapasitet på 22 bur, og merker at pågangen er langt større enn hun kan ta i mot. <br/>Foto: RUNE SÆVIG