Jordskjelvet ble utløst under havbunnen utenfor øyen Sumatra i Indonesia klokken 02 norsk tid natt til 2. juledag. Det var tidlig morgen i nabolandene, og i Thailand ble skjelvet merket som en lett rystelse.

Langt verre var ødeleggelsene i Sumatra og Aceh i Indonesia, provinsene som lå nærmest skjelvets episenter. Men det var det ingen av de store nyhetsbyråene som fanget opp de første timene.

— Fire savnet

Først da flodbølgene nådde turiststedene i Thailand ble verden oppmerksom på det som foregikk. Klokken 05.48 om morgenen 2. juledag sendte NTB ut følgende melding:

"Flere turister ble dratt ut på havet da kjempestore tidevannsbølger skyllet inn over strendene på den populære øya Phuket i Sør-Thailand søndag, melder thailandsk radio. Flere av turistene skal være savnet, melder nyhetsbyrået AFP. Flere hoteller måtte evakueres på grunn av vannmassene, forteller en redningsarbeider til radiokanalen."

50 minutter senere var overskriften "Én død, fire savnet etter flodbølge i Thailand". Det første dødstallet var kommet. I løpet av den neste uken ble det 200.000 ganger verre.

— Det vi vet nå er at fire utlendinger er savnet. Vi holder nå på å lete etter dem, sa viseguvernør Pongpao Ketthong søndag morgen. Han skulle få nok å gjøre.

- Ingen nordmenn savnet

Klokken 10.57 var dødstallet passert 2000. Etter hvert som omfanget økte ble tittelen på bt.no endret fra "Hundrevis drept av flodbølger" til Tusenvis drept av flodbølger. Spørsmålet meldte seg raskt: Hva med de norske turistene?

— Vi har vært i kontakt med Phuket, og har ikke fått melding om at noen av de 460 turistene som reiser med oss, er skadd, opplyste informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour til NTB klokken 10.21. UD hadde på dette tidspunktet heller ingen meldinger om savnede nordmenn.

Øyenvitnene

Likevel ble det tidlig klart at også Norge kunne stå overfor en tragedie. Et av de første øyenvitnene som kunne fortelle om dramatikken var NRK Hordalands Geir Rommetveit, som ble tatt av flodbølgen på ferie i Sri Lanka.

- Jeg ble kastet gjennom to gjerder. Det var forferdelig, fortalte Rommetveit

— Jeg har aldri løpt så fort opp en fjellside, heller ikke Ulrikens vestside fortalte et annet NRK-fjes, Hans-Wilhelm Steinfeld.

BT-redaksjonen ble etter hvert nedringt av pårørende og venner som hadde slekt og kjente i de rammede områdene, særlig i Thailand. BTs journalister ringte og ringte til de oppgitte mobilnumrene, men fikk bare piping. Plutselig var det en som svarte på mobilen - det var bergenseren Carl-Fredrik Joys på Phi Phi Island.

Dramatisk kveld

Klokken 15 var antallet døde kommet opp i 6300, og det steg fra minutt til minutt. UD satt i krisemøte, hjelpeorganisasjonene begynte å forberede seg på å dra til Sri Lanka, som virket verst rammet på den tiden, og medier verden over kalte inn journalister fra juleferie. Også her i BT.

Klokken 18.30 bestemte norske reiseoperatører seg for å stanse alle flygninger til Phuket. En time senere var Røde Kors i gang med innsamlingsaksjon til ofrene.

20.25 kom den første meldingen om at en norsk mann var omkommet i Phuket. 21.39 ble det bekreftet at også en norsk-tamilsk kvinne fra Fyllingsdalen var omkommet på Sri Lanka.

Ved midnatt var dødstallet passert 11.000, og alt tydet på at verden stod overfor en naturkatastrofe av enorme dimensjoner. Hvor stor den var, og hvor mange nordmenn som var rammet, var det likevel ingen som hadde en anelse om.