I Irak samlet kristne seg i Bagdads kirker i et antall som var utenkelig for bare et år siden. Og i Betlehem på Vestbredden, der Jesus ble født ifølge Bibelen, var mellom 25.000 og 35.000 pilegrimer og turister til stede under julefeiringen, dobbelt så mange som i fjor. Feiringen bar preg av et gryende håp etter at den palestinsk-israelske fredsprosessen har fått ny giv.

– Fredsprosessen gjør at jeg føler meg tryggere, sier 23 år gamle Kiel Tilley fra Michigan i USA.

Ba om visdom I sin tradisjonelle tale 1. juledag ba pave Benedikt XVI om at verdens ledere må finne visdom til å finne varige løsninger på verdens mange kriger og konflikter.

– På denne fredens dag går mine tanker spesielt til de steder der den uhyggelige lyden av våpen fortsatt lyder – hele Midtøsten, og spesielt Irak, Libanon og Det hellige land, sa paven i talen «Urbi et Orbi» (til byen og verden).

Tusenvis av mennesker hadde samlet seg på Petersplassen i Roma da paven kom ut på Peterskirkens balkong for å holde talen, som også blir sendt på fjernsyn i 57 land.

I sin tradisjonelle juletale ba britenes dronning Elizabeth om mer medmenneskelighet og toleranse overfor de utstøtte og sårbare som befinner på kanten av samfunnet.

Samlet i Bagdad I Bagdad samlet rundt 2.000 kristne seg i Mar Eliya-kirken der kardinal Emmanuel III Delly, leder av den århundregamle katolske Kaldean-kirken, holdt messe.

– Irak er en bukett blomster i ulike farger, der hver farge representerer en religion. Men alle har den samme duften, sa kardinalen.

Flere muslimske geistlige hadde også møtt opp til messen.

– Må Irak bli tryggere for hvert år, og må våre kristne brødre være trygge i alle år, sa sjiamuslimske Hadi al-Jazail til nyhetsbyrået AP utenfor kirken.

Men volden satt også 1. juledag sitt preg på Irak, der minst 35 mennesker mistet livet i to selvmordsangrep.