Til tross for at det er snakk om millioner av stemmer i det amerikanske valget – i 2004 var det 142 millioner registrerte velgere, mens 126 millioner av dem faktisk leverte inn en stemme – er det bittesmå marginer som kan avgjøre det hele. Da George W. Bush ble gjenvalgt i 2004, var det 537 stemmer i Florida som gjorde at han kunne bli sittende i Det hvite hus.

Dermed er det klart at hver eneste stemme teller, og begge partiene anklager motparten for å lure til seg stemmer på uærlig vis – eller å faktisk hindre politiske motstandere i å stemme.

Falske velgere

Den liberale aktivistgruppen ACORN (Association of Community Organizations for Reform Now) kom i medias søkelys forrige måned da statsadvokaten i Nevada arrangerte en razzia mot gruppens lokaler i Las Vegas. Det som ble beslagslagt var papirer som kunne vise seg å være tusenvis av falske velgerregistreringer. John McCain har videre utnyttet Obamas tidligere tilknytning til ACORN i flere valgkamputspill.

(Artikkelen fortsetter under valgkartet)

Ifølge politico.com har det allerede dukket opp flere tilfeller av personer som har stemt på falskt grunnlag, og ifølge statssekretær Jennifer Brunner i Ohio er 200.000 nylig registrerte velgere satt på en overvåkningsliste. Nettstedet forteller også om en Marybeth Brehany i Iowa som oppdaget at flere mennesker hun aldri hadde hørt om hadde registrert seg som velgere på sin adresse.

ID-kort: Bra og dårlig

Men det er ikke bare-bare å kreve bedre identifisering før man får lov å stemme.

Reglene som krever identifikasjon av alle velgere blir nemlig håndhevet forskjellig i ulike områder. Valgledere med republikanske sympatier har blitt anklaget for å kreve et offentlige ID-kort med foto av alle velgere, noe som kan utelukke fattige samt lovlige innvandrere uten mulighet til å skaffe fødselsattest og andre dokumenter man trenger for å få få et slikt ID-kort.

Andre steder igjen blir velgere rett og slett fjernet fra registrene av ulike grunner. New York Times skrev i forrige måned om at statssekretær Mike Coffman i Colorado hadde fjernet 37.000 registrerte velgere fra databasene, noe staten nå skal gjennomgå for å undersøke om det har skjedd noe ulovlig. De vanlige grunnene til at man blir fjerner fra velgerlistene er dødsfall, tidligere straffedømte og personer som ikke lenger bor der de er registrert som velgere.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Stemmemaskiner og kø

En annen klassiker i det hekkeløpet som valgprosessen i USA har blitt, er stemmemaskinene.

I Virginia meldes det at valglokaler i minoritetsområder har færre valgmaskiner enn andre steder i forhold til velgertallet, noe som kan føre til store køer på valgdagen. Det har også vært et problem å få trykket opp nok papirstemmesedler, melder det liberale nettstedet Huffington Post.

I tillegg er det aldri godt å vite om maskineriet virker som det skal, og maskiner med trykkfølsomme skjermer er kjent for å kunne registrere en stemme på en annen kandidat enn den velgeren faktisk trykket på.

Onsdag morgen vil alt likevel være avgjort, og uansett hvem som vinner valget er det ikke for pessimistisk å spå sinte reaksjoner fra den tapende siden.

Hvem vil du ha som amerikansk president? Si din mening!

MILLIONER AV STEMMER: Men det skal ikke mange til for å avgjøre valget. Og stemmer er en vanskelig ting å holde styr på i det amerikanske valget.
JUKS! Både demokrater og republikanere anklager motstanderne for uærlig oppførsel i valgkampen - og begge leirer mener at stemmejuks florerer.
BRIAN SNYDER