Norge anerkjenner nå opprørernes såkalte overgangsråd som Libyas legitime myndighet. Men fortsatt er situasjonen i hovedstaden uklar.

Det er blant annet usikkert hvor Gaddafi og hans familie befinner seg, og ifølge reportere i byen pågår det fortsatt enkelte kamphandlinger. Det meldes også om skudd fra snikskyttere, og fjernsynsbilder viser røykskyer fra flere steder i byen.

BBCs reporter Rupert Wingfield-Hayes mener at nøkkelen til slutten på konflikten er at Gaddafi blir pågrepet.

Ga raskt opp

Opprørsstyrkene klarte tirsdag å sprenge seg vei inn gjennom en av portene inn til det store, inngjerdede området som utgjør Gaddafis hovedkvarter Bab al-Azizya i Tripoli. De strømmet så inn på det strengt bevoktede området mens de jublet og skjøt i luften for å feire.

— Det er over! Gaddafi er over og ut, jublet en mann.

En Reuters-reporter på stedet opplyste at Gaddafi-lojale styrker først forsøkte å forsvare det strengt bevoktede hovedkvarteret, men at det virket som om de ga opp motstanden raskt.

Opprørerne kom til dekket bord, og kunne forsyne seg med store mengder våpen.

Rykter

Det er ikke kjent om Gaddafi befinner seg inne i hovedkvarteret, men ryktene gikk om at han har forskanset seg i en underjordisk bunker der.

Ifølge opprørsleder Guma El-Gamaty er Gaddafi enten i eller like utenfor Tripoli.

Den russiske sjakkmesteren Kirsan Iljumizjinov, som besøkte den sjakkinteresserte Gaddafi i juni, sa at han hadde snakket med den libyske lederen på telefon tirsdag. Ifølge Iljumizjinov sa Gaddafi da at han var i Tripoli, og at han ikke hadde planer om å forlate byen.

Norsk anerkjennelse

Men tiden renner ut for Gaddafi. Selv om det er usikkert om opprørerne nå kontrollerer hele Tripoli, har de utvilsomt makten.

Norge har tatt konsekvensen av det og anser nå at Det nasjonale overgangsrådet NTC er den legitime myndigheten i Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

— Vi må se fremover. Så snart situasjonen i Libya tillater det, er det viktig å få etablert en bred og samlende overgangsregjering som kan styre landet gjennom den kommende overgangsfasen, sa Støre (Ap) i en uttalelse tirsdag.

— Vi vil meddele overgangsrådet den norske holdningen i løpet av dagen og videreføre drøftelser om hvordan Norge konkret kan støtte opp om den videre utviklingen i Libya, sier Støre.

Endring

Situasjonen i Libya har i løpet av de siste par dagene vært i rask endring.

— Gaddafi og hans regime kontrollerer en stadig mindre del av landet og det er naturlig å trekke konsekvensene av at regimets dager snart er talte, påpeker Støre.

Norge skal for øvrig ta imot rundt 300 flyktninger fra Libya. De første åtte skulle komme til Gardermoen tirsdag kveld.

Desperat situasjon

Krigen har lagt stort press på sykehusene i Libya, og situasjonen begynner å bli desperat

— Det er mange sårede nå, og sykehusene har ikke fått inn forsyninger på lang tid, sier rådgiver Jack Herheim i Leger Uten Grenser til NTB.

Sykehus i både Tripoli og andre byer mangler alt fra leger til rengjørere og er i ferd med å slippe opp for medisiner og annet utstyr, melder hjelpeorganisasjoner og lokale kilder. Situasjonen er ifølge Leger Uten Grenser «overveldende», et ord som organisasjonen sjeldent bruker.