• KJEMPEDONASJON: Somaliske flyktninger i Dadaab-leiren i Kenya samler seg til bønn for å feiere slutten av ramadan. Leier huser nærmere 500.000 mennesker og er blitt Kenyas tredje største by. Nå har Ikea Foundation gitt 331 millioner kroner i nødhjelp til leiren.

    FOTO: SCANPIX

Jubel over historisk donasjon til UNHCR

Ikea Foundation gir et historisk beløp på 331 millioner kroner i nødhjelp til verdens største flyktningleir i Dadaab i Kenya. - Helt strålende, jubler utviklingsminister Erik Solheim (SV).

- Dette er kjempeflott og en skikkelig god nyhet for verdens fattige, sier Solheim i en kommentar til NTB.

Beløpet er den største private donasjon som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har mottatt i sin 60-årige historie. Det er også første gang at et privat selskap har valgt å støtte en stor flyktningleir direkte.

Like mye som Norge

Millionene skal fordeles over tre år og er ventet å hjelpe opp mot 120.000 mennesker, nesten en fjerdedel av det nåværende antallet flyktninger i leiren.

Les også

IKEA redder 120.000 flyktninger

Donerer 331 mill. kroner.

- Denne humanitære gesten fra Ikea kommer på et kritisk tidspunkt. Krisen på Afrikas Horn forverres stadig, og tusenvis av mennesker flykter fra Somalia hver uke. Vi er ytterst takknemlige, sa UNCHRs sjef António Guterres ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Ikeas donasjon er nærmest identisk med det beløpet Norge har gitt til tørken på Afrikas Horn. Men Erik Solheim synes ikke det er flaut at Ikea gir like mye som Norge.

- Nei, det er bare positivt, sier han med et smil.

- Dette er bare bra. Vi vurderer dessuten om vi skal gi mer og kommer også til å gi flere penger neste år. Norge er en av de største giverne, minner ministeren om.

Må brukes riktig

Utviklingsministeren sier at det er flere bedrifter som gir store beløp til gode formål, slik som Bill Gates, men at det er helt enestående at en bedrift gir et så stort beløp til en bestemt flyktningleir.

Les også

Liin (1) klarte seg ikke

Hvert sjette minutt dør ett barn i Somalia.

- Det er nå viktig at midlene brukes på en fornuftig måte, slik at innbyggerne i Dadaab, som er blitt Kenyas tredje største by, får sine store behov dekket. Men det er samtidig viktig at Dadaab ikke tiltrekker seg flere flyktninger fordi tilbudene blir bedre, understreker Solheim.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Utenriks