I det enorme sjiamuslimske slumområdet Sadr-byen i Bagdad utspant det seg jubelscener da mange av de 2 millioner innbyggerne strømmet ut på gatene etter at nyheten spredde seg, og biler med lykkelige irakere kjørte rundt mens de tutet med hornet.

Også i den hellige byen Najaf i den sjiamuslimske sørlige delen av Irak var det jubel over at diktatoren som undertrykket det sjiamuslimske flertallet, er død.

Men i en annen sjiamuslimsk by, Kufa, ble 31 mennesker drept av en bilbombe lørdag morgen, få timer etter henrettelsen. Det er uklart om attentatet hadde noe med henrettelsen å gjøre siden det tar tid å arrangere et slikt bilbombeangrep.

I Tikrit, derimot, som er hjembyen til Saddam, 180 kilometer nord for Bagdad, samlet hundrevis av demonstranter seg for å protestere mot henrettelsen, trass i at det var innført portforbud i byen.

I den fattige landsbyen der Saddam ble født, Awja, ikke langt fra Tikrit, var det også rasende reaksjoner på henrettelsen.

– Dersom Saddam blir hengt, blir han en martyr som går inn i historien, sa en ung mann i 20-årene som åpenbart tvilte på nyheten om at han allerede var henrettet.

– Dette er en leiemorderdomstol. Det irakiske folk avviser denne domstolen. Saddam er Iraks lovlige president. Hvis de henretter ham, gjør vi opprør. Vi blir en menneskelig bombe, sa en annen ung mann i Awja, en liten ørkenby 150 kilometer nord for Bagdad.

Guvernøren i Salahaddin sier at provinsen ligger i forhandlinger med regjeringen om å få levningene av Saddam returnert til familien, slik at han kan begraves nær hjemstedet.

En politimann i Basra, 550 km sør for Bagdad feirer at Saddam Hussein er henrettet.
ATEF HASSAN
Politimenn i Basra uttrykker glede over at eks-diktator Saddam Hussein er død.
ATEF HASSAN