— Vi har vært her siden tidlig i morges. Vi har planlagt dette i to uker, sa den lykkelige 53-åringen Naim al-Baaya fra flyktningleiren Jabalyia. Hun var den første som krysset den nyåpnede grensa ved Rafah lørdag.

Det er første gang overhodet at palestinerne tar kontroll over en internasjonal grensepost, og det er første gang på tre måneder at folk i Gaza kan krysse grensa til Egypt.

En drøm blir virkelig

Palestinerne kontrollerer grensa sammen med EU. Nå trenger ikke palestinerne lenger å la seg kontrollere av israelske grensevakter.

Tidligere på dagen stilte hundrevis av palestinere seg i kø for å vente på at grenseposten skulle åpnes. Mange andre hadde ventet i kø i flere dager.

— Å være her og feire at grenseposten åpnes for fri ferdsel mellom Gaza og Egypt er en drøm som blir til virkelighet for oss, sa palestinernes leder Mahmoud Abbas ved den offisielle åpningen fredag.

Første gang

De ventende palestinerne ble fraktet i busser og drosjer i grupper på 60 til grenseposten. Fra andre siden kom det også mange egyptere som ville krysse grensa til Gaza. Foreløpig vil grenseovergangen være åpen fire timer om dagen.

Flere av dem som tok turen over til Egypt lørdag har aldri vært utenfor Gaza.

— Jeg er overveldet. Det er første gang noensinne jeg forlater Gaza, sa 26 år gamle Mohammed al-Arubi.

— Jeg føler meg fri og lykkelig som en fugl med ti vinger, sa Jahid Zanoun da han fikk passet sitt stemplet.

Håper på oppsving

Palestinerne håper at grenseåpningen til Egypt skal bidra til et økonomisk oppsving som de 1,3 millioner innbyggerne i Gaza så sårt trenger. Til nå har Gaza vært helt avhengig av Israel og hjelp utenfra, og arbeidsløsheten er på svimlende 40 prosent.

Israel forlot Gaza i september, men har til nå ikke vært villig til å åpne grensa til Egypt av frykt for at våpen kunne bli smuglet mellom Egypt og Gaza, der islamske militante i Hamas og Islamsk hellig krig står sterkt.

Selv om det nå er EU som sammen med palestinerne kontrollerer overgangen, var det USAs utenriksminister Condoleezza Rices personlige engasjement overfor israelske myndigheter som førte til åpningen av grensa.