Haider omkom i en ulykke i Klagenfurt i delstaten Kärnten der han selv var provinsguvernør, melder det østerrikske nyhetsbyrået APA.

Ifølge politiet kjørte han av veien tidlig om morgenen hvorpå bilen hans veltet og rullet rundt flere ganger. Haider var på vei til et familieselskap for å feire sin mors 90-årsdag da ulykken skjedde. Han etterlater seg kone og to døtre.

Knust nestleder

Østerrikere fra alle politiske leire sier de reagerte med sjokk da de fikk dødsbudskapet. Mange understreker at Haider på godt og vondt har øvet mer innflytelse på samfunnslivet i Østerrike enn noen andre de siste 20 årene.

Østerrikes president, sosialdemokraten Heinz Fishcer, sier Haider var en politiker med stort talent som både begeistret og opprørte folk i sin samtid.

Nestlederen i Haiders nåværende parti, Alliansen for Østerrikes framtid (BZÖ), Stefan Petzner, var lørdag fortvilet etter å ha fått vite at ulykken fikk et dødelig utfall.

– For oss er dette for verdens undergang å regne, sa Petzner.

Kontroversiell

Haider har en rekke kontroversielle uttalelser på samvittigheten. Ifølge Time Magazine refererte han i februar 1995 til nazistenes konsentrasjonsleirer som «fangeleirer». I ettertid understreket Haider imidlertid at han mente konsentrasjonsleirer.

Haider har også hedret veteraner fra nazistenes beryktede elitestyrke Waffen SS.

– Waffen SS var en del av den tyske hæren og fortjener av den grunn all heder og anerkjennelse, uttalte han på midten av 1990-tallet.

Nazihjem

Haider ble født inn i et hjem der både moren og faren hadde bakgrunn fra nazibevegelsen. Han valgte å studere juss og ble uteksaminert fra universitetet i Wien i 1973.

I studietiden steg Haider raskt i gradene i Frihetspartiet som på den tiden hadde til gode å bli stemplet som høyreradikalt. I 1979 var han som 29-åring den yngste av representantene i den østerrikske nasjonalforsamlingen.

Haider sto imidlertid for en langt mer aggressiv politikk enn den gamle garde i partiet, og med den harde linjen vant han lederkampen mot Norbert Steger i 1986.

Mot høyre

Under Haiders ledelse begynte Frihetspartiet sin vandring mot det ytterste høyre i østerriksk politikk, noe som skaffet ham nye velgere.

I 2000 dannet Haider og Frihetspartiet en koalisjonsregjering med Folkepartiet der Wolfgang Schüssel ble statsminister.

Den nye regjeringen ble en paria i europeisk politikk og ble utsatt for boikottlignende aksjoner fra andre statsledere. Blant annet unngikk ledere fra europeiske land å ta medlemmer av Schüssel-regjeringen i hånden under offisielle møter.

Brøt ut

I 2000 gikk Haider av som leder for Frihetspartiet, men i kulissene fortsatte han å trekke i trådene.

I 2004 ble han gjenvalgt som provinsguvernør i Kärnten, men på denne tiden var Frihetspartiets popularitet dalende på nasjonalt plan.

Etter interne stridigheter brøt Haider i 2005 med Frihetspartiet og dannet sitt eget parti, Alliansen for Østerrikes framtid. Ved valget i 2006 fikk partiet 4,1 prosent av stemmene.

Bedre gikk det ved valget i september i år der partiet oppnådde 10,7 prosent av stemmene, og det ble spekulert i om det igjen ville tre inn i en koalisjonsregjering.

Jörg Haider omkom lørdag.
LEONHARD FOEGER