Utenriksdepartementet fraråder nordmenn å dra til Japan og å oppholde seg i landet.

Organisasjonen for norske studenter i utlandet, ANSA, oppfordret tirsdag ettermiddag alle norske studenter i Japan til å forlate landet.

Rådgiver Mariette C. Bøe i ANSA opplyser til NTB at det totalt er 163 norske studenter som skulle ha startet studier i Japan i semesteret som starter om to uker. På grunn av vinterferie var de aller fleste av disse andre steder enn i Japan da katastrofen skjedde før helgen.

— Av ANSAs medlemmer er det nå elleve som befinner seg i Japan. Noen er allerede på vei hjem nå. Resten har blitt oppfordret til å reise hjem så snart som mulig, sier Bøe.

Studenter og misjonærer

Norges Handelshøyskole kontaktet tirsdag sine tre studenter i landet og ba dem om å kontakte den norske ambassaden i Tokyo for å kunne dra hjem så fort som mulig. Sju andre NHH-studenter skulle ha dratt til Japan de neste ukene, men disse blir nå oppfordret til å holde seg i Norge.

Universitetet i Bergen oppfordret tirsdag UiBs fem studenter i Japan til å forlate landet. 13 andre nordmenn som skulle ha dratt til Japan snart, har blitt informert fra UiB om at de ikke får dra likevel. De vil i stedet få tilbud om alternative studieløsninger. 17 japanske studenter er for tiden i Bergen. NHH har tre japanske studenter i Bergen, og alle de 20 japanerne vil få hjelp og støtte.

Det Norske Misjonsselskap (NMS) valgte også tirsdag å evakuere sine misjonærer. NMS har 19 misjonærer i Japan. 18 av dem forlater landet sammen med et ett år gammelt barn. Den 19. misjonæren er gift i Japan og velger å bli i landet, melder Dagbladet.no.

Journalistene drar

Også de som har som jobb å informere folk i Norge om situasjonen i Japan, drar hjem. VG Netts team drar hjem til Norge. Dagbladet har forflyttet sine utsendte fra det katastroferammede Sendai-området på østkysten til byen Niigata på vestkysten. Avisens nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord opplyser at man tirsdag ettermiddag jobbet med å få de fire utsendte hjem til Norge.

NRKs korrespondent Anders Magnus dro tirsdag også fra Sendai-området og hadde som mål å ta seg over fjellene til vestkysten, melder NRK.

Nyhetsbyrået NTB velger på sin side å vente med å hjemkalle sin utsendte journalist som er i Japan sammen med en fotograf fra Scanpix.

— Etter å ha vurdert situasjonen nøye, og i samråd med våre utsendte, har vi kommet til at det er trygt for dem fortsatt å bli i Tokyo. De reiser imidlertid hjem torsdag, sier nyhetsredaktør Ole Kristian Bjellaanes i NTB.