Den tyske etterretningstjenesten BND spionerte mot Der Spiegel for å prøve å avsløre en kilde i den tyske regjeringen som leverte konfidensiell informasjon til flere tyske medier. Lekkasjene skal ha dreid seg om en gransking av BND.

Ifølge en forhåndsutgave av artikkelen som nyhetsbyrået AFP har lest, skal en agent for BND ha blitt plassert i Der Spiegels redaksjonslokaler i 1997 og 1998 for å finne ut hvem som lekket opplysninger fra BND om plutoniumssmugling til Der Spiegel.

Etterretningsorganisasjonens sjef August Hanning innrømmet tidligere i uken at BND spionerte på tyske journalister, forskere og mediefolk på 1990-tallet.

Et annet tysk nyhetsmagasin, Focus, sier deres redaksjon også ble infiltrert av etterretningsagenter. Blant annet skal en journalist som jobbet med en bok om BND ha blitt utsatt for videoovervåking.

En rekke saker

Eksempelet med Der Spiegel er bare en av flere saker om tysk overvåking av medier og journalister som er blitt kjent i det siste.

Fredag avslørte avisen Süddeutsche Zeitung flere andre tilfeller. Tre tidligere BND-ansatte bekreftet at minst tre journalister og den tyske fredsforskeren Erich Schmidt-Eenboom og hans institutt ble overvåket på 1990-tallet.

En journalist i nyhetsmagasinet Focus ble overvåket sammenhengende i ti måneder, og ble fotfulgt av agenter selv når han handlet grønnsaker på torget.

– Jeg tar dette svært alvorlig og vil komme til bunns i hva som er skjedd, sa Hanning som understreker at det slett ikke er BNDs oppgave å overvåke journalister. Han vil likevel ikke utelukke at det fortsatt skjer.

BND skal kun drive etterretning i utlandet, så sant ikke tjenestens egen sikkerhet er truet. Flere tyske politikere har reagert sterkt på avsløringene.

Journalister fordømmer

Tyske journalisters fagforening DJV vedtok på sitt landsmøte i uken som gikk en skarp fordømmelse av flere politiaksjoner og overvåking av tyske medier.

DJV fordømte spesielt politirazziaene mot månedsmagasinet Cicero og boligen til Ciceros redaktør og overvåkingen av en journalist i Dresdner Morgenpost.

– Politikere og statsadvokater misbruker i økende grad sin makt til dype inngrep i den forfatningsbeskyttede pressefriheten, sa DJV blant annet ifølge en uttalelse på organisasjonens hjemmeside.

Fagforeningen krever at innsamlede data om journalister og andre må slettes umiddelbart.

– BND må beskyttes

Regjeringens koordinator for de hemmelige tjenester, Ernst Uhrlau, har for sin del fastslått at tjenestene må beskyttes mot det han kaller «sikkerhetsrelevante avløp».

Tysklands hemmelige tjenester lider av lekkasjer og mer og mer informasjon kommer ut til offentligheten, noen som ifølge Uhrlau truer sikkerhetsorganenes funksjonsevne.

BND-sjef August Hanning er det svært viktig for tjenesten å avsløre utro tjenere. – Også journalister kommer i etterretningstjenestenes optikk. formulerte Hanning seg om konsekvensene av arbeidet for å tette lekkasjer.

Informanter henrettet

Hanning oppfordret også journalister til å vise større ansvar i hva de skriver og hvordan de skriver det, spesielt når det gjelder å navngi personer som er kilder til opplysninger. Av og til skriver journalister ut dødsdommer, ifølge Hanning.

– Kildene i rapporter om al-Qaida er svært utsatt. Det som står i mediene her, er i løpet av en halv dag spredd innad i al-Qaidas nettverk. Alle artikler blir gransket, sa Hanning.

– Informanter er allerede blitt stilt for shariadomstoler og henrettet. Vi vet at det er skjedd i Pakistan, tilføyde han på en pressekonferanse i uken som gikk.