Tobarnsmoren Anna Politkovskaja markerte seg som en uredd kritiker av de russiske regjeringsstyrkenes overgrep mot befolkningen i Tsjetsjenia og var kjent for sine kritiske reportasjer om krigføringen i utbryterrepublikken.

Menneskerettsforkjemperen er blir utsatt for gjentatte drapstrusler for sitt arbeid i Tsjetsjenia.

En nabo skal ha funnet journalisten død i heisen i bygningen hun bodde i i den russiske hovedstaden lørdag, melder nyhetsbyrået Interfax. Ifølge politikilder fant politiet en pistol og ammunisjon i heisen.

– Det første jeg tenker på, er at Anna ble drept for sitt profesjonelle arbeid. Vi ser ikke noe annet motiv for denne forferdelige forbrytelsen, sier redaktør Vitalij Jarosjevskij i Novaja Gazeta, hvor Politkovskaja arbeidet.

– Rystet

Anna Politkovskaja mottok Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris i 2003.

– Ytringsfriheten er det viktigste vi har. Millioner har dødd for å få denne friheten. Hvordan forvalter vi den nå? spurte Politkovskaja da hun var i Stavanger i forbindelse med utdelingen av prisen.

Geir Pollen ledet foreningen da den russiske journalisten mottok prisen i 2003.

– Umiddelbart er jeg rystet, rett og slett. Hun var i mange år en sentral regimekritiker og oppholdt seg i lange perioder i Tsjetsjenia, sier Pollen til NTB.

– Hun var den fremste russiske rapportør fra området, og det var det som gjorde at vi i 2003 ga henne denne ytringsfrihetsprisen, legger han til, og understreker at han ikke kjente Politkovskaja personlig.

Anders Heger, forlagssjef i Cappelen, berømmer Politkovskajas mot og integritet.

– Jeg har kjent Anna Politkovskaja gjennom mange år, både via PEN-klubben og også som hennes forlegger. Hun er først og fremst kjent som en meget modig journalist med stor integritet og med alle de journalistiske kvaliteter som kan ønskes, sier Heger til NTB.

Mekler

I 2002 fungerte hun som mekler da tsjetsjenske opprørere tok flere hundre gisler på Dubrovka-teateret i Moskva. Politkovskaja ble involvert i forhandlingene etter ønske fra gisseltakerne, men gisselaksjonen endte i tragedie da russiske styrker sprøytet giftig gass inn i salen. Gisseltakerne døde, men det gjorde også 126 av gislene.

Politkovskaja var imidlertid ikke i stand til å dekke gisseldramaet i Beslan i 2004 ettersom hun lå på sykehus med matforgiftning. Det ble den gang hevdet at russiske myndigheter aktivt hadde hindret henne i å nå fram til Beslan.

Anerkjent

Hun har fått stor anerkjennelse for arbeid for menneskerettigheter i utbryterrepublikken Tsjetsjenia og har høstet flere utmerkelser. I tillegg til å motta Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris i Norge, har hun fått Olof Palme-prisen i Sverige i 2004 og prisen Gullpennen av journalistlauget i Russland i 2000.

Den uavhengige journalisten rapporterte blant annet for nyhetsmagasinet Novaja Gazeta, og hun har gitt en rekke bøker, blant annet «Putins Russland» og «En reise i helvetet», hvor hun skriver om sine erfaringer fra Tsjetsjenia.

Claudio Bresciani