Drapet på journalisten har utløst den største politiske skandalen i Ukraina siden Sovjetunionens oppløsning i 1991. Anklager om at landets president Leonid Kutsjma sto bak da journalisten forsvant i september i fjor har utløst store demonstrasjoner med krav om at Kutsjma må gå av.

– Vi kan bekrefte at liket nå er erkjent å være Gongadzes, sa en talskvinne ved statsadvokatens informasjonstjeneste.

Denne erkjennelsen vil trolig føre til at det iverksettes drapsetterforskning etter måneder med nøling og usikkerhet.

Talskvinnen ville ikke kommentere om dette betydde at etterforskere ville avhøre president Kutsjma.

Lydbåndopptak som ble avspilt i landets nasjonalforsamling i november dokumenterer at en stemme som ligner president Kutsjmas beordrer andre til å «bli kvitt» internett-journalisten som ofte hadde kritisert ham og hans forbindelser til velstående forretningsfolk.

Offisielle DNA-prøver viste i fjor at liket som ble funnet i skogen utenfor Kiev nesten helt sikkert var Gongadze, men så sent som forrige uke sa riksadvokat Mykhailov Potebenko at journalisten fortsatt kunne være i live.

Opposisjonspartier har krevd at president Kutsjma skal avsette riksadvokaten, som Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har beskrevet som «ekstremt uprofesjonell». EU og USA har også offisielt uttrykt bekymring for Ukrainas behandling av saken.

NTB

POLITISK SKANDALE: Maskerte demonstranter i Kiev krever presidentens avgang etter beskyldninger om at han står bak drapet på journalisten Georgij Gongadze. Bildet er tatt 11. februar i år.