Hundretusenvis av husløse mennesker går en iskald og utrygg vinter i møte, vel vitende om at hjelpen kanskje ikke er på vei.

– Regn og snø har forverret elendigheten og gjør det stadig vanskeligere for oss å holde varmen, forteller Muhammad Maskeen som hutrer i snøen utenfor et telt i den raserte byen Muzaffarabad.

Minst 73.000 mennesker omkom i det kraftige jordskjelvet 8. oktober, og over tre millioner mennesker mistet hjemmene sine.

Er redde

– Det blåser iskaldt og vi er redde for at barna våre må tilbringe nettene i slik kulde, forteller Maskeen som mistet broren, niesen og den ene bestemoren i det kraftige jordskjelvet.

– Det er et ulykkelig liv. Teltet mitt er ikke vinterisolert og kommer til å knekke sammen av all snøen, sier han.

Muhammad Salman, som studerer telekommunikasjon, greier ikke lenger å lese i teltet når gradestokken kryper under null.

Brannfarlige telt

– Jeg kan ikke gjøre opp ild i teltet for å holde det varmt, fordi det er farlig. Flere telt har brent opp den siste måneden, og mange mennesker er omkommet, forteller Salman.

Pakistanske myndigheter og hjelpeorganisasjoner har opprettet suppekjøkken for de overlevende, blant annet for å hindre at de gjør opp ild og koker mat inne i de brannfarlige teltene.

Framtidsutsiktene er likevel ikke lyse, og mange av jordskjelvofrene tør knapt å tenke på de harde vintermånedene de nå har foran seg.

Varsler nedbør

– Dersom det fortsetter å regne og snø, vil vi få nok en tragedie i området, sier 45 år gamle Muhammad Shafique som bor i et telt i utkanten av Muzaffarabad.

Pakistanske meteorologer har liten trøst å komme med og har varslet mye nedbør og kuldegrader i fjellene i dagene som kommer.

Hjelpeorganisasjoner og FN kjemper mot klokka for å vinterisolere og forsterke jordskjelvofrenes telt, og for å bygge provisoriske boliger i ruinene av det som en gang var deres hjem.

Overlevende etter jordskjelvet i Kashmir. Landsbyen Pieer Chanasi ligger i grus. FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini/SCANPIX
En eldre mann i landsbyen Pieer Chanasi i Kashmir. Tre millioner mennesker er husløse etter jordskjelvet. FOTO: REUTERS/Stefano Rellandini/SCANPIX