Xining: I den store høyden er hjelpearbeidet svært vanskelig. Yushu fylke, som ble hardest rammet av skjelvet onsdag, ligger på det tibetanske fjellplatået i en høyde på over 4000 meter over havet.

— Redningsarbeidet er fysisk og teknisk mer krevende for mannskapene fordi det er mindre oksygen i lufta på platået, sier He Xiong, leder for Beijings senter for sykdomsprevensjon og kontroll til den engelskspråklige avisen China Daily.

Han deltok i redningsarbeidet etter jordskjelvet i Sichuan-provinsen i mai 2008 der nesten 87.000 omkom.

Det er skadede i gatene overalt, mange mennesker blør fra hodeskader

Zhuohuaxia, lokal talsmann

- Ligger i gatene

  • Det er skadede i gatene overalt, mange mennesker blør fra hodeskader, sier den lokale talsmannen Zhuohuaxia til det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua torsdag.

En kolonne med lastebiler med mat, telt og redningsmannskaper krabbet i snøen langs den lange, svingete veien til det avsidesliggende området høyt oppe på fjellplatået i Yushu der mange av ofrene tilbrakte en iskald natt ute.

Det er kuldegrader om natten, og mange har bare det de sto og løp i da skjelvet skjedde onsdag morgen lokal tid.

Mange av innbyggerne har desperat behov for medisinsk hjelp, og det er stor mangel på de mest elementære medisiner og medisinsk utstyr som bandasjer.

Det kinesiske forsvaret har sendt 100 fallskjermsoldater og 1500 andre soldater til å delta i hjelpearbeidet, ifølge China Daily. Men etter jordskjelvet i Sichuan for to år siden var det bare 15 av 100 fallskjermsoldater som nådde sine mål da de hoppet for å bistå ofre i 5000 meters høyde, ifølge offisielle medier.

617 døde

Tidlig torsdag var dødstallet kommet opp i 617, mens hundrevis av mennesker fortsatt ligger begravet under ruinene. Redningsmannskapene jobber med bare hendene for å nå dem mens de venter på tyngre utstyr. Antall skadde er offisielt nesten 10.000.

Blant de omkomne er minst 66 skolebarn og ti lærere fra tre skoler, ifølge statlige medier. Minst elleve skoler er ødelagt av skjelvet, ifølge provinsens utdanningssjef Wang Yubo. Det er frykt for at antallet omkomne vil stige.

Meldingen framkaller sterke minner fra skjelvet i 2008, da mange skoleelever mistet livet i dårlige skolebygninger som falt som korthus.

De første bildene fra kommunesenteret Jiegu viser lange rader med hauger med murstein og murblokker der det tidligere sto hus. Både boliger, skoler og tibetanske klostre raste sammen under skjelvet.

— Det største problemet nå er at vi mangler telt, vi mangler medisinsk utstyr, medisiner og helsepersonell, sier Zhuohuaxia.

Elendig vær

Redningsinnsatsen blir hemmet av det iskalde været, høyden på platået og ødelagte veier og telekommunikasjoner. Mange steder er veiene sperret av ras.

Det hardest rammede området ligger 800 kilometer fra provinshovedstaden Xining.

President Hu Jintao ba om en redningsinnsats for å redde så mange mennesker som mulig. Statsminister Wen Jiabao var ventet til jordskjelvområdet torsdag.

Over 5000 redningsarbeidere, inkludert soldater, er på vei til området. Samtidig sender myndighetene foreløpig 5000 telt, 50.000 frakker og 50.000 tepper.

REDDET: En mann blir berget ut av ruinene etter jordskjelvet i Qinghai-provinsen i Kina.
XINHUA